Hanna Bennison var ett av de stora utropstecknen redan förra året då Rosengård tog SM-guld. Trots sina blott 17 år är landslagsmittfältaren är en av damallsvenskans största stjärnor den här säsongen. Arkivbild.
Hanna Bennison var ett av de stora utropstecknen redan förra året då Rosengård tog SM-guld. Trots sina blott 17 år är landslagsmittfältaren är en av damallsvenskans största stjärnor den här säsongen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Premiärläget i de damallsvenska lagen

I helgen inleds damallsvenskan. Här är läget i seriens tolv fotbollsklubbar inför de sex premiärmatcherna. Kif Örebro

ANNONS
|

Djurgården

Damallsvenska säsonger: 27*.

SM-guld: 2 (2003, 2004).

Placering 2019: 10.

Tränare: Pierre Fondin (sedan 2019).

Utropstecken: Många är nog spända på vad den nya, nyzeeländska landslagsanfallaren Hannah Wilkinson kan leverera framåt. 28-åringen, som noterats för 98 landskamper för önationen i Stilla havet, har tidigare representerat Vittsjö i damallsvenskan (2017–2019).

Frågetecken: Hur ska Stockholmslaget klara sig utan sin lagkapten och målspruta Mia Jalkerud? Den 30-åriga anfallaren var lagets bästa målskytt förra säsongen (elva mål och en delad tredjeplats i skytteligan) men har tagit en obestämd lång paus från fotbollen av familjeskäl.

Kommentar: Djurgården var en av damallsvenskans största besvikelser förra året. Stockholmslaget riskerade länge att åka ur högstaserien men slutade tia, precis ovanför nedflyttningsstrecket, med samma poäng men med bättre målskillnad än Limhamn/Bunkeflo som degraderades. Stort ansvar ligger på VM-bronsanfallaren Olivia Schough, ny lagkapten i Jalkeruds frånvaro.

ANNONS

Eskilstuna United

Damallsvenska säsonger: 6.

SM-guld: 0.

Placering 2019: 4.

Tränare: Magnus Karlsson (sedan 2018).

Utropstecken: Felicia Rogic har växt till en nyckelanfallare i Eskilstuna sedan övergången från Piteå 2017. Sex mål 2018 och nio mål i fjolårets damallsvenska. Den 26-åriga anfallaren, som gjorde ett mål när Uppsala besegrades med 3–1 i genrepet, är kanske lagets viktigaste offensiva spelare i år.

Frågetecken: Matilda Plan har de senaste åren varvat elitspel i fotboll med elitspel i bandy. Men det senaste halvåret har mittbacken satsat helhjärtat på fotbollen. I mars fick 21-åringen bästa möjliga bandyslut med ett SM-guld med Västerås SK på Studenternas IP i Uppsala. Det återstår att se hur långt fotbollssatsningen i Eskilstuna bär – och om Plan kan spela i bortapremiären mot Örebro. Hon klev av skadad i 0–1-förlusten hemma mot Linköping i en träningsmatch för en och en halv vecka sedan.

Kommentar: Eskilstuna har inte slutat sämre än sexa i damallsvenskan de senaste fem åren. Men förutom säsongen 2015 (andraplats) har sörmländskorna befunnit sig utanför SM-guldstriden. I fjol blev det en fjärdeplats, elva poäng bakom mästarlaget Rosengård. Frågan är om det stabila laget på övre halvan av tabellen kan ta nästa steg mot toppen?

Göteborg FC

Damallsvenska säsonger: 24.

SM-guld: 0.

Placering 2019: 2.

ANNONS

Tränare: Mats Gren (sedan 2019).

Utropstecken: Tränaren Marcus Lantz var nära att styra Göteborg till klubbens första SM-guld, men seriesegrande Rosengård slutade fyra poäng före i fjolårets damallsvenska tabell. Lantz, nu i herrallsvenska Mjällby, har inför den här säsongen ersatts av Mats Gren, tidigare sportchef i IFK Göteborgs herrlag och tränare i Jönköpings Södra. Många är nog intresserade av att se hur Gren, som under tiden i "Blåvitt" var hårt kritiserad på grund av både värvningar och uttalanden, leder en av Sveriges största damklubbar.

Frågetecken: Landslagsmittfältaren Elin Rubensson är den spelare som Göteborg byggt hela sitt lag, och varumärke, kring de senaste åren. Men 27-åringen missar den här säsongen då hon är gravid och frågan Fotbollssverige ställer sig är hur det kommer att påverka ett guldjagande Göteborg. Ungerska landslagsspelaren Anna Csiki är värvad som en av Rubenssons ersättare.

Kommentar: Trots frånvaron av Rubensson får Göteborg, tillsammans med framför allt Rosengård, gälla som en av guldfavoriterna. I anfallet råder knivskarp konkurrens mellan Pauline Hammarlund (tio mål på 15 matcher i fjol), Rebecka Blomqvist (13 mål på 22 matcher) och nyförvärvet Stina Blackstenius (nio mål på 22 matcher).

Kristianstad

Damallsvenska säsonger: 27*.

SM-guld: 0.

Placering 2019: 7.

Tränare: Elísabet Gunnarsdóttir (sedan 2009).

Utropstecken: Mittfältaren Eveliina Summanen och anfallaren Jutta Rantala är två riktigt starka nyförvärv, men Elise Kellond-Knight är den stora stjärnvärvningen. Med över 100 landskamper och tre VM-framträdanden för Australien kan 29-åringen lyfta Kristianstad till högre höjder.

ANNONS

Frågetecken: Har tappat Rita Chikwelu och nyckelspelaren Sif Atladottir är gravid och missar säsongen. Mångåriga tränaren Elísabet Gunnarsdóttir har drabbats av en allvarlig form av infektionssjukdomen bältros och kan för tillfället inte leda laget. Frågan är hur mycket det påverkar Kristianstad i seriestarten? Dessutom har en korsbandsskada förstört säsongen för andramålvakten Moa Olsson, vilket tvingat Kristianstad att kalla upp 16-åriga Nea Andersson som backup till Brett Maron.

Kommentar: I fjol tappade Kristianstad formen totalt under hösten, men kan skånskorna hålla ihop det en hel säsong kan de utmana om en topp fem-placering.

Linköping

Damallsvenska säsonger: 19.

SM-guld: 3 (2009, 2016, 2017).

Placering 2019: 5.

Tränare: Olof Unogård (sedan 2018).

Utropstecken: Men menat på ett negativt sätt var nog Linköping i fjol. Östgötskorna var ett av de SM-guldfavorittippade lagen med landslagsprofiler som Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson och Lina Hurtig i laget. Dessutom stod det redan inför fjolårssäsongen klart att Wolfsburgstjärnan Nilla Fischer skulle återvända hem efter VM i Frankrike. Men det senaste året, efter mästerskapet, har inte mycket gått Linköpings väg. Bland annat flyttade Asllani omgående efter VM till CD Tacón i Spanien och Fischer och Hurtig har varit skadedrabbade. Linköping slutade femma i serien, 13 poäng bakom mästarlaget Rosengård.

ANNONS

Frågetecken: Landslagsstjärnorna och VM-bronsmedaljörerna Stina Blackstenius och Mimmi Larsson var lagets bästa målskyttar i damallsvenskan i fjol och stod tillsammans för 18 (nio var) av lagets 37 mål framåt. Men den här säsongen återfinns Blackstenius i Göteborg och Larsson i Rosengård, så vilka ska fylla målluckorna? Och hur många matcher kan skadebenägna Nilla Fischer och Lina Hurtig spela?

Kommentar: Sedan de två raka SM-gulden 2016 och 2017 har Linköping famlat efter mästarformen. Trots flera stjärnvärvningar blev det en femteplats både 2018 och 2019. Årets trupp är mindre profiltät än de senaste säsongerna.

Piteå

Damallsvenska säsonger: 10.

SM-guld: 1 (2018).

Placering 2019: 6.

Tränare: Stellan Carlsson (sedan 2012).

Utropstecken: Spännande tillskott i 20-åriga yttern Astrid Larsson, som har imponerat på försäsongen, försvarsduon Cailin Michie och Sejde Abrahamsson samt det 19-åriga mittfältslöftet Olivia Wänglund. Levererar nyförvärven kan Piteå, svenska mästare 2018, bli en positiv överraskning.

Frågetecken: Guldmålvakten Cajsa Andersson, trotjänaren June Pedersen, landslagsspelaren Madelen Janogy samt högerbacken Ronja Aronsson är bara några av de spelare som lämnat från fjolåret. Kan omställningen bli för stor?

Kommentar: Piteå har byggt nytt och ungt. Med ett starkare spel bakifrån kommer Stellan Carlssons lag se aningen annorlunda ut 2020. Fjolårets sjätteplats var en missräkning, och framför allt var det alla oavgjorda matcher (totalt tio kryss) som förstörde för norrbottningarna trots att det bara blev fyra förluster på 22 matcher. Frågan kvarstår vem som ska producera framåt. Med Madelen Janogy borta, åtta mål i fjol, måste någon annan kliva fram. Kanske kan svaret bli den lokala produkten Cajsa Hedlund, 20, som plockats in från Infjärdens SK. Hon svarade för 26 mål på 22 matcher i norrettan förra säsongen.

ANNONS

Rosengård

Damallsvenska säsonger: 39*.

SM-guld: 11 (1986, 1990, 1991, 1993, 1994, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2019).

Placering 2019: Vann SM-guld.

Tränare: Jonas Eidevall (sedan 2018).

Utropstecken: I fjol blev mittfältaren Hanna Bennison det stora utropstecknet och efter det säkrade SM-guldet fick hon göra A-landslagsdebut. Nu är 17-åringen en av seriens stora stjärnor. Är danskan Sofie Svava näst på tur? Yttern anslöt till Rosengård under fjolårssommaren och 19-åringen tog snabbt en ordinarie plats. Då blev det tre mål på 15 allsvenska matcher och hon ska bli intressant att följa under en hel säsong.

Frågetecken: Backlinjen är stark med många stjärnor, men är möjligen något tunn med tanke på det tuffa spelschemat. Å andra sidan blev det nyligen klart att Katrine Veje återvänder till klubben (senast i Arsenal). Veje, med över 100 landskamper för Danmark, ses som en yttermittfältare, men 29-åringen kan även spela i mittlåset eller som vingback.

Kommentar: Rosengård har tappat spelare, men har även fått behålla landslagskaptenen Caroline Seger och danska landslagsspelaren Sanne Troelsgaard. Förutom Veje sticker anfallaren Mimmi Larsson ut på värvningsfronten. Den 26-åriga värmländskan stannade endast ett år i Linköping (nio mål) och tillsammans med landslagskollegan Anna Anvegård kommer Rosengård ha ett målfarligt anfallspar. Anvegård kom till Malmöklubben i somras och svarade för nio mål på nio matcher – innan dess hann hon med fem fullträffar i Växjö och vann skytteligan. Med landslagsspelare på i princip alla positioner är Rosengård alltid en guldfavorit.

ANNONS

Umeå

Damallsvenska säsonger: 20.

SM-guld: 7 (2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008).

Placering 2019: Vann elitettan.

Tränare: Robert Bergström (sedan 2017).

Utropstecken: Den mest profilerade förstärkningen är tidigare landslagsspelaren och OS-silverhjälten Lisa Dahlkvist. 33-åringen, som varit skadedrabbad de senaste åren, kommer att betyda mycket för nykomlingen med sin rutin.

Frågetecken: Håller Dahlkvist? Kan Fanny Hjelm-Rönnlund ta ännu ett steg jämfört med fjolåret? Vem ska göra målen? Det finns en del frågetecken kring nykomlingen. 21-åriga Sarah Mellouk, som kommer bli viktig på mittfältet, måste också hålla sig skadefri.

Kommentar: Det tidigare storlaget Umeå IK är tillbaka i damallsvenskan efter att ha trillat ur 2016. Med tränare Robert Bergström vill laget styra matcherna och återerövra bollen snabbt. Under fjolåret imponerade också försvarsspelet, med bara 17 insläppta. Men den stora frågan blir förstås om det komprimerade spelschemat kommer ta knäcken på nykomlingen, som har en tunn trupp. Starten på serien blir viktig.

Uppsala

Damallsvenska säsonger: 0.

SM-guld: 0.

Placering 2019: 2:a i elitettan.

Tränare: Jonas Valfridsson (sedan 2018).

Utropstecken: Cassandra Korhonen slutade trea i elitettans skytteliga förra säsongen med 25 mål på 26 matcher. Den 22-åriga anfallaren, som är med och representerar Sveriges U23-landslag, lär vara en pigg spjutspets även i damallsvenskan.

Frågetecken: Huvudfrågan är given: Hur står sig nykomlingen Uppsala i högsta serien? Klubben gör i år sin allra första säsong i damallsvenskan efter att skrällartat ha slutat tvåa i andradivisionen förra året. I sitt damallsvenska genrep i helgen blev det en 1–3-förlust hemma mot Eskilstuna United.

ANNONS

Kommentar: I 1–3-förlusten mot Eskilstuna nyligen gjorde Uppsala ingen vidare insats. Enligt klubbens webbplats spelade laget stressat och gjorde många egna misstag. Ett illavarslande formbesked inför lördagens hemmapremiär mot Djurgården. "Vi måste bli noggrannare i spelet. Det handlar mycket om spelförståelse, att sätta bollarna i rätt ytor och på rätt spelare", säger lagkaptenen Agnes Nyberg till Uppsalas webbplats.

Vittsjö

Damallsvenska säsonger: 8.

SM-guld: 0.

Placering 2019: 3.

Tränare: Thomas Mårtensson (sedan 2011) och Stefan Ekstrand (2019).

Utropstecken: Vittsjö har fått behålla den målfarliga duon Clara Markstedt och Michelle de Jongh (nio mål vardera i fjol) och fyllt på med exempelvis Ebba Wieder. Mittfältaren är en bärande kraft i U23-landslaget och 21-åringen har gjort mängder med matcher för Rosengård, men hade till slut svårt att knipa en kontinuerlig startplats på Malmöklubbens stjärntäta mittfält. Nu kan Wieder få en mer framträdande roll i Vittsjö.

Frågetecken: En redan tunn trupp har blivit tunnare inför lördagens premiär mot regerande mästarklubben Rosengård. I dagarna kom beskedet att mittfältsstjärnan Tove Almqvists säsong är över på grund av en korsbandsskada. Nyförvärvet Mie Leth Jans (Rosengård) är ett osäkert kort till premiären (fotskada) och sedan tidigare har Vittsjö mittbacken Alexandra Benediktsson långtidsskadad. Dessutom har den landslagsmeriterade försvararen Sandra Adolfsson precis kommit tillbaka från skada. "Kan inte Mie spela har vi 13 utespelare (i premiären)", säger tränaren Tomas Mårtensson till Norra Skåne.

ANNONS

Kommentar: Lilla Vittsjö, som har drygt 1 800 invånare, var fjolårets stora överraskning när laget slutade trea i damallsvenskan. Kan succén upprepas? Ska det ske måste laget med stor sannolikhet få ordning på sin backlinje. I fjol hade Vittsjö seriens starkaste försvar med blott 13 insläppta mål, men nu oroar skador.

Växjö

Damallsvenska säsonger: 2.

SM-guld: 0.

Placering 2019: 9.

Tränare: Maria Nilsson och Magnus Olsson (sedan 2019).

Utropstecken: Växjös tränarduo Maria Nilsson och Magnus Olsson tillträdde i juni förra året sedan föregångaren Henrik Larsson avgått. Nilsson och Olsson får nu sätta sin egen prägel på Växjö från seriestart.

Frågetecken: Vem ska göra målen? Visst, landslagsanfallaren Anna Anvegård lämnade Småland för Skåne och storklubben Rosengård redan förra säsongen. Men övergången skedde i augusti och dessförinnan hade den blivande skytteligavinnaren Anvegård gjort fem av sina 14 totalt seriemål för Växjö. Danska anfallaren Signe Holt Andersen och finländska mittfältaren Ria Öling gjorde också fem allsvenska mål för Växjö i fjol.

Kommentar: Växjö gör sin tredje raka säsong i damallsvenskan efter att ha varit överlägset i elitettan 2017. Men det var oroligt i klubben under den andra halvan av fjolårssäsongen sedan tidigare huvudtränaren Henrik Larsson avgått, ekonomiska problem uppdagats och storstjärnan Anna Anvegård lämnat.

Damallsvenska säsonger: 17.

ANNONS

SM-guld: 0.

Placering 2019: 8.

Tränare: Martin Skogman och Stefan Ärnsved (sedan 2019).

Utropstecken: Eller kanske frånvaro av utropstecken. Amerikanska anfallaren Heather Williams gjorde åtta damallsvenska mål för Kif Örebro 2019 och var lagets bästa målskytt. Men under coronavåren har 28-åringen befunnit sig hemma i USA av personliga skäl, enligt en TV4 Fotbollskanalen intervju med sportchefen Jonas Karlberg i maj. Det är oklart om Williams kommer att spela i damallsvenskan den här säsongen, eller senare. På Twitter har hon kvar Kif Örebro som klubbtillhörighet, fast kontraktet har löpt ut.

Frågetecken: Premiärformen. Kif Örebro har inte imponerat i de förberedande matcherna inför lördagens seriepremiär hemma mot Eskilstuna United. 1–1 hemma mot nykomlingen Uppsala följdes upp med en 1–3-förlust borta mot Linköping förra veckan. När Örebro mötte premiärmotståndaren Eskilstuna i en träningsmatch i slutet av mars blev det en 1–4-förlust.

Kommentar: Kif Örebro åkte oväntat ur damallsvenskan 2017 men studsade genast tillbaka efter en andraplats i elitettan 2018. Närkelaget stod för en stabil insats i återkomsten förra året och slutade åtta, med god marginal till nedflyttade Kungsbacka och Limhamn/Bunkeflo och med vittring uppåt i tabellen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS