Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal och spelaren Memphis Depay.
Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal och spelaren Memphis Depay. Bild: Eugene Hoshiko/AP/TT

Pratglad van Gaal: "Vi kan bli världsmästare"

Tite pratade om att inte vara med på tavlor, Louis van Gaal fortsatte med sitt kramande.
Kroaten Zlatko Dalic bad om ursäkt om han förolämpat konståkare medan Lionel Scaloni bjussade på plattityder.
Det var förbundskaptenernas dag i Doha.
Snart är det spelarnas – nu när VM-slutspelet är framme vid de första två kvartsfinalerna.

Köerna ringlade långa utanför de två rymliga presskonferensrummen på Qatar National Convention Center i al-Rayyan i Dohas västra utkanter.

I det väldiga kongresskomplexet har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) baxat in de runt 10 000 journalister som bevakar VM på plats.

Alla var förstås inte där under torsdagen, rätt många har redan åkt hem, men allt för många är kvar för att alla som ville skulle få sjunka ned i en välstoppad skinnfåtölj för att ta del av förbundskaptenernas och utvalda spelares visdomsord.

Det pratades mycket, men avslöjades rätt lite. Och det är som det brukar vara när det drar ihop sig i ett mästerskap. Var och en håller inne med det viktigaste och bjussar inte på något. Om man inte heter Louis van Gaal.

Höll låda

Han varken kan eller vill vara tyst.

71-åringen är den i särklass mest meriterade i den kvartett förbundskaptener som leder sina lag på fredagen. Han är inne på sin tredje period som bas för det nederländska landslaget och har en tränarkarriär som spänner över klubbar som Ajax, Barcelona, Alkmaar, Bayern München och Manchester United.

Hans personlighet är omstridd. En del kallar honom arrogant och inte alls av den kaliber som hans cv antyder. Ángel Di María har offentligt sagt att van Gaal är den sämste tränare han haft.

van Gaal har fått skit av fler än argentinaren. Samtidigt hyllas han av varje spelare han har sällskap av vid presskonferenserna under VM.

– Vi spelare respekterar naturligtvis vår tränare. Han är stark, krävande men också härlig och kan skämta med oss ibland. Han är tydlig med vad han vill ha ut av oss och det är viktigt, säger Memphis Depay inför fredagens kvartsfinal mot Argentina.

– Alla känner till hans visioner och hans karaktär. En av hans största förmågor är att bygga ett lag som kan spela på olika sätt men också vinna på olika sätt.

Han har haft sina duster med van Gaal tidigare, men nu är det uppenbart att de kommer väl överens.

Så pass att Depay, om än något generad, tog emot en kram från sin chef på presskonferensen. Just kramandet har varit ett återkommande tema på van Gaals möten med medierna.

"Fått mer tålamod"

Depay har mognat, van Gaal har blivit äldre och klokare.

– Jag har fått mer tålamod. Min personlighet är annars densamma. Jag vill behandla alla lika, men eftersom spelare har olika personlighet måste jag hantera dem på olika sätt. Ju äldre och mer erfaren du blir, desto lättare är det, säger van Gaal.

Det nederländska landslaget – eller Holland som man sade förr – har titt som tätt drabbats av inre konflikter, bråk mellan grupperingar som fått negativa sportsliga konsekvenser.

Det är det enda land som nått två finaler men aldrig vunnit VM. Förlusten mot Argentina i Buenos Aires 1978 sitter fortfarande som en tagg i det nederländska fotbollsmedvetandet.

Mer färsk är semifinalen i Brasilien 2014 – med van Gaal som förbundskapten. Argentina vann efter straffar.

Sedan van Gaal tog över efter Frank de Boer i augusti 2021 är Nederländerna uppe i 19 matcher utan förlust.

Kanske är något stort på gång i Qatar.

– Jag säger inte att vi blir världsmästare, men vi kan bli världsmästare, säger Louis van Gaal.

Fakta: Citaten

– Alla lagen som är kvar kan nå finalen. Det är en mycket liten skillnad mellan länderna.

(Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni)

– Det finns en lång historia mellan länderna. 2014 såg jag semifinalen mot Nederländerna hemma med familjen. Jag njöt av den. Nu är jag här och att få spela de här matcherna är en enorm stolthet.

(Alexis Mac Allister, Argentina)

– Bastian Schweinsteiger hjälper oss med Argentina och det är fint. Han är en före detta spelare och han vet att fotboll spelas med hjärnan. Vad han säger stannar mellan oss, men han gillar Nederländerna nu när Tyskland är utslaget.

(Louis van Gaal om samtalen med den tidigare tyske landslagsstjärnan)

– Jag gör det här för Nederländerna eftersom det var en nödsituation. Om jag ställs inför en stor utmaning kan det mycket väl bli så att jag fortsätter som tränare, men jag är 71 år även om jag fortfarande ser bra ut.

(van Gaal om framtiden)

– Jag brukar använda mig av en metafor för att beskriva vad det handlar om. När vi målar en tavla ska den föreställa spelarna. De ska porträtteras. Vi andra är bara betraktare. Vi bidrar visserligen till målningen men tavlan föreställer spelarna.

(Brasiliens förbundskapten Tite om att det är spelarna som gör jobbet och ska uppmärksammas, inte han)

– Jag jämförde fotboll med konståkning där man får poäng för det konstnärliga utförandet. Fotboll handlar om att nå resultat. Jag ber om ursäkt om någon tog illa upp.

(Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic)

– Vi har gjort något stort som gått till kvartsfinal. Vi vill göra mer. Den stora matchen är framför oss. Brasilien är en av de främsta favoriterna, som de alltid är. De har visat hittills i VM att de är förtjänta av att vara den stora favoriten.

(Kroatiens veteran Luka Modric)

Fakta: Kvartsfinalerna

Fredag:

Kroatien–Brasilien, Education City Stadium (16.00).

Nederländerna–Argentina, Lusailstadion (20.00).

Lördag:

Marocko–Portugal, al-Thumama-stadion (16.00).

Frankrike–England, al-Bayt-stadion (20.00).