Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Potter: "Det finns ingen pamflett"

Efter bragden mot Galatasaray är förväntningarna på Östersunds FK helt omvända i nästa kvalrunda. Fola Esch från Luxemburg ska jämtarna enkelt ta sig förbi, enligt en samlad expertis.

Det var minst sagt David som ställdes mot Goliat när lilla Östersunds FK ställdes mot den turkiska storklubben Galatasaray i den jämtländska klubbens allra första match någonsin i europeiskt cupspel.

Men efter en heroisk 2–0-seger på Jämtkraft Arena följt av ett urstarkt 1–1-resultat i Istanbul så var jättemotståndaren golvad, besegrad och utslagen.

Till skillnad från David så behövde Östersunds FK inte slunga stenar och hålla på – nej, för ÖFK-tränaren Graham Potter räckte det med att fortsätta tro på lagets passningsspel samt nyttja farten hos spelare som Saman Ghoddos och Jamie Hopcutt samt klokskapen och lugnet hos mittfältsstrategen Brwa Nouri.

- Det var ett par fantastiska kvällar för oss, men det går snabbt i fotboll och vi blickar framåt mot en ny tuff utmaning, säger Graham Potter.

"Tufft motstånd"

Kval brukar generellt bli tuffare och tuffare för varje omgång, men det kan man knappast säga om ÖFK:s resa. Efter stora Galatasaray väntar nu pyttelilla och på pappret beskedliga CS Fola Esch från Luxemburg i nästa kvalrunda.

Men Graham Potter låter full av respekt för luxemburgarna:

- Det är ett tufft motstånd. Vi har tittat på dem i ett par matcher. De är välorganiserade, starka på mittfältet och jobbar hårt tillsammans, säger han.

TT: Kan du känna någon press nu, när ni slagit Galatasaray, och alla plötsligt förväntar sig att ni enkelt ska passera ytterligare en omgång?

- Det är lätt att säga att man "borde vinna" hit och dit, men vi har stor respekt för sporten och vet att vi kan förlora mot alla lag om vi inte har rätt kväll och gör det vi ska.

AIK mot Braga

Redan under ÖFK:s andra allsvenska säsong så tvingas laget kombinera spel i allsvenskan med kvalspel i Europa – och i 0–3-förlusten mot Djurgården i söndags syntes det att laget var lite slitet.

- Vi nådde inte upp i normal nivå, men vi är inne i en utvecklingsprocess. Det finns ingen färdig pamflett för hur man ska hantera sitt lag efter att man nyss slagit ut Galatasaray, säger Potter.

I förlusten mot Dif fick han avvara tre viktiga spelare: mittbacken Sotiris Papagiannopoulos och de offensiva nycklarna Ken Sema och Saman Ghoddos, som alla drogs med besvär.

- "Sotte" är okej, Ken väntar vi fortfarande på och Saman är tveksam just nu, säger Potter inför torsdagen.

För den allsvenska tabelltvåan AIK, som slog ut bosniska Zeljeznicar i förra rundan (2–0 totalt), väntar betydligt tuffare motstånd: portugisiska toppklubben Braga.

- Kul match, kul resmål. Men vi ska inte gå in med för stor respekt mot dem. Kolla på vad Östersund gjorde mot Galatasaray. Allt är möjligt. Vi har en bra känsla, säger AIK-målvakten Oscar Linnér till Fotbollskanalen.