Sveriges damlandslag i bandy vann VM-guld i Chengde, Kina, tidigare i januari. Arkivbild.
Sveriges damlandslag i bandy vann VM-guld i Chengde, Kina, tidigare i januari. Arkivbild.

Potentiellt herr-VM på sjöis ifrågasätts

Damernas historiska bandy-VM på sjöis i Kina blev omdiskuterat. Svenska bandyförbundet utesluter inte ett liknande arrangemang även för herrarna – men från spelarhåll låter det annorlunda.

ANNONS
|

I början av januari vann Sveriges damlandslag i bandy sitt åttonde VM-guld. Mästerskapet arrangerades på svårspelad sjöis i den kinesiska turistorten Chengde och matcherna kunde endast spelas i dagsljus.

Vid utomhusbanan fanns inga omklädningsrum, samtliga lag fick byta om på spelarhotellet och kunde först efter bussfärd snöra på sig skridskorna vid planen.

Svenska bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson var på plats under arrangemanget, det första världsmästerskapet någonsin i Kina.

"Primitivt"

- Utifrån de förutsättningar som fanns så var det ett väldigt bra mästerskap. Jag har full förståelse för att elitspelare alltid vill ha de bästa förhållandena, och det är de värda. När det gällde förutsättningarna runt omkring så var det mer primitivt än vad vi är vana vid. Det kanske var en liten utmaning, men lika för alla lag. Mot bakgrunden av att vi inom bandyn vill bryta ny mark ser jag inte det som något problem, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Ett herr-VM kan också anordnas under sådan här förhållanden. Med tillägget att man då måste kunna garantera publikkapacitet och vad det kräver runt omkring. Men ett herr-VM kan också spelas på sjöis, naturligtvis.

I en intervju med TT inför mästerskapet sade damlandslagets förbundskapten Magnus Nordin att det var uteslutet att ett herr-VM skulle arrangeras på ett liknande sätt. Det håller 67-årige Bertilsson, som själv var med och röstade igenom Chengde-arrangemanget för Internationella bandyförbundets räkning, inte med om.

- Jag ser i det här fallet ingen skillnad mellan damer och herrar. Ska vi kunna utveckla vår sport, inta nya arenor och växa måste vi också vara beredda på att förutsättningar och förhållanden kan skifta något, säger han.

Ikonen kräver bandyis

På herrsidan arrangeras B-VM i år i Harbin, Kina, utomhus på en universitetsidrottsanläggning. A-VM avgörs inomhus i Chabarovsk, Ryssland, i en arena med plats för 10000 åskådare. Sveriges lagkapten Andreas Westh, som på måndag inleder karriärens 15:e och uttalat sista VM i premiärmatchen mot Finland, har flera gånger spelat VM utomhus i Ryssland – bland annat i minus 40 grader.

ANNONS

TT: Finns det en minimigräns för var man kan arrangera ett VM?

- Det ska ju vara rätt förutsättningar och på en bandyarena, en bandyis. Spelar man utomhus kan man varken garantera väder eller vind, säger Andreas Westh och fortsätter:

- De sista åren har vi haft lite tur och spelat inomhusmästerskap, då behöver du inte tänka på kyla eller vädret. Det har blivit en helt annan kvalitet. Samtidigt har det (matcher utomhus) varit lite charmen i det hela också.

40-årige Westh, femfaldig VM-guldmedaljör, har ingen större insyn i detaljerna kring arrangemanget av damernas VM i Chengde. Men landslagsikonen har ändå svårt att se att ett herr-VM skulle kunna arrangeras under liknande förutsättningar.

- Jag har svårt att tro att det skulle bli bra i alla fall. I dag så skulle det aldrig hända, det tror jag inte.

ANNONS

TT: Skulle spelarna bojkotta eller?

- Man kanske säger ifrån på något sätt, men det är omöjligt för mig att veta.

TT

Fakta: Arrangörer av bandy-VM

2019: Vänersborg (herr).

2018: Chengde, Kina (dam), Chabarovsk, Ryssland och Harbin, Kina (herr).

2017: Sandviken och Trollhättan (herr).

2016: Roseville, USA, (dam), Uljanovsk, Ryssland (herr).

2015: Chabarovsk (herr).

2014: Villmanstrand, Finland (dam), Irkutsk och Sjelechov, Ryssland (herr).

Fotnot: Damernas VM arrangeras vartannat år.

Fakta: Sveriges spelprogram i herr-VM

Måndag 29 januari: Finland (07.00).

Tisdag 30 januari: Norge (07.00).

Onsdag 31 januari: Ryssland (10.30).

Fredag 2 februari: Kvartsfinal (07.00).

Lördag 3 februari: Semifinal.

Söndag 4 februari: Final/Bronsmatch.

Fotnot: Tiderna är noterade i svensk tid. Chabarovsk, Ryssland, är nio timmar före.

ANNONS