Portugal är mästare i Nations League.

Portugal mästare i Nations League

Portugal är historiskt som första nation att vinna Nations League. Mot Nederländerna i finalen blev det seger med 1–0 inför en jublande hemmapublik.

|

Nej, det var kanske inte någon klang- och jubel-föreställning – men publiken fick ändå åka hem nöjd och glad efter Nations League-finalen på Estádio do Dragão.

Efter en händelsefattig och tillknäppt första halvlek var det Portugal som hade skapat det mesta i chansväg. Och efter en timmes spel fick hemmalaget utdelning mot ett uddlöst Nederländerna.

Detta när Valenciaspelaren Goncalo Guedes i den 60:e minuten tryckt bollen i nät efter en fin passning snett bakåt från Manchester City-stjärnan Bernardo Silva. Målvakten Jasper Cillessen var på bollen men kunde inte rädda den från att gå in i mål.

Silvas revansch

Fler mål föll inte och därmed har Portugal vunnit sin andra tunga titel sedan EM-guldet 2016.

– Jag är väldigt glad och stolt. Det här var min första titel för mitt land. Att få avsluta den här fantastiska säsongen som jag har haft på det här sättet är bara fantastiskt, säger Bernardo Silva som missade EM för tre år sedan på grund av en skada men som nu alltså har fått vinna Nations League där han dessutom utsågs till turneringens bäste spelare.

Förutom Nations League-pokalen kammar Portugals fotbollsförbund dessutom hem en vinstsumma på 110 miljoner kronor.

England trea

Tidigare på söndagen gick England segrande ur matchen om tredjeplatsen mot Schweiz – men det satt långt inne på Estádio Dom Afonso i portugisiska Guimaraes.

Det krävdes straffar för att skilja lagen åt efter 120 mållösa minuter och väl där var England starkast.

Båda lagen hade gått rent efter fem straffomgångar – men i den sjätte fick Schweiz kapitulera. Tottenhams Eric Dier slog in den avgörande straffen innan Josip Drmic fick se sitt avslut räddas av Everton-målvakten Jordan Pickford.