Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera gymkedjor samarbetar med polisen för att stoppa dopningen i träningslokalerna. Bild: Noella Johansson/TT
Flera gymkedjor samarbetar med polisen för att stoppa dopningen i träningslokalerna. Bild: Noella Johansson/TT

Polisens samarbetar med gymmen mot dopning

I december har polisen besökt flera gym i en insats mot dopning i Göteborg.
Tillsammans med de stora gymkedjorna försöker polismyndigheten motverka bruk av preparaten på gymmen.

Polisen bedriver ett intensivt arbete för att motverka dopning på gymmen i Göteborg.

Den insats som genomfördes på tio olika gym i centrala Göteborg i december är en av de största någonsin i staden.

– Vad jag vet har vi inte gjort den här typen av insats tidigare i Göteborg. Ingen som är i den här storleken, säger Johan Ekström på spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg.

I arbetet tar polisen hjälp av de stora gymkedjorna för att motverka användningen av dopningspreparat.

– Vi är med i ett nätverk, där jag representerar polisen. Sedan finns det representanter från större gymkedjor och Göteborgs kommun bland annat. Vi har regelbundna träffar och får tips från gymmen om folk de tror är brukare eller som säljer. Gymmen är våra ögon, de ser den dagliga verksamheten.

Enligt Johan Ekström är dopningen utbredd på såväl större gym som i mindre källarlokaler.

– Det finns olika typer av brukare. Vissa söker sig till större gymkedjor och känner ett behov av att synas och visa upp sig. Sen finns det vissa som går till mindre källargym som vi inte har samarbeten med, där vill man undvika uppmärksamhet.

Gymkedjorna genomför dopningstester

Gymkedjan SATS har nolltolerans mot dopning och är medlem i olika antidopningsorganisationer utöver sitt samarbete med polisen.

– Vi lägger stort fokus på att öka kunskapen om dopning bland våra medarbetare, så att de kan bidra och identifiera missbruk bland våra medlemmar. Vi informerar våra medlemmar om doping, bland annat genom posters med information om doping på våra center, och vi genomför dessutom regelbundna tester på vår egna personal flera gånger per år, säger SATS Security Health Manager Ibrahim Akkawi.

– Vi är väldigt stolta över de samarbeten vi har med Polisen i de städer vi är verksamma i. För oss är det viktigt att bidra till att minska spridningen av doping i samhället, och vårt samarbete med polisen gynnar inte bara oss på SATS, utan träningsindustrin, och samhället i stort.

På Friskis och Svettis gym i Göteborg utbildar man sina instruktörer kring dopning och genomför även oannonserade dopningskontroller på sina medlemmar.

– Att vara vaksam på våra träningsanläggningar är A och O i vardagen. Blir en medlem påkommen med ett positivt svar så stängs hen av i ett år, säger verksamhetschef Thomas Fredriksson.

Även Friskis och Svettis är en del av ett samarbete med polisen och de andra gymkedjorna i landet.

– Vi arbetar tillsammans med de andra träningsaktörerna som tillsammans med polis och kommunen. Vid en konkret polisfråga har vi kontakt vis misstanke utan att säga mer om det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.