Många föreningar pausar aktiviteterna för barn och unga till följd av coronapandemin – men både polisen och Folkhälsomyndigheten uppmanar verksamheterna att fortsätta.
Många föreningar pausar aktiviteterna för barn och unga till följd av coronapandemin – men både polisen och Folkhälsomyndigheten uppmanar verksamheterna att fortsätta. Bild: JONAS LJUNGDAHL

Polisen uppmanar idrottsrörelsen att hålla igång verksamheter för unga

Många ungdomsföreningar har lagt ned hela eller delar av sin verksamhet. Nu uppmanar polisen idrottsrörelsen att hålla igång så gott det går.
– Annars finns det en fara att vi tappar unga människor till obskyr verksamhet, säger kommissarie Anders Klingberg.

ANNONS
|

I takt med att myndigheterna stänger ner allt mer offentlig verksamhet har även idrottsrörelsen skurit ner på sin aktivitet. Vissa klubbar har stoppat all träning, medan andra nu upplever att betydligt färre kommer till träningarna.

– Det är ju ofta föräldrarna som inte vågar släppa iväg ungarna. Och kommer beskedet att man stänger ner grundskolorna så följer idrottsföreningarna efter, det är jag övertygad om, säger Anders Klingberg.

Han är förundersökningsledare på polisen i Nordost och befarar ett scenario där barn och unga varken har skola eller träning att gå till.

– Om vi tittar i våra förorter så ser vi ser att många som är grovt kriminella ofta har varit jävligt lovande i framför allt fotboll i unga år, men inte orkat hänga i när kraven ökat. Men de har i alla fall hållit på tills de varit 13, 14 år. Om man nu kapar möjligheten att idrotta redan i unga år så tror jag att man sugs in i det här mycket tidigare, säger Klingberg.

ANNONS

Risk för permanent skada

Klingberg tror att ett stoppat föreningsliv kan få allvarliga konsekvenser. Och skulle dessutom föreningar gå under på grund av den ekonomiska kris som nu drabbar idrottsrörelsen riskerar skadan att bli permanent.

– Om man tar bort föreningslivet och glädjen i att utöva idrott så kommer fler att skaffa sig alternativa intressen. Alla ungdomar söker ju spänning, det är ju därför man håller på med idrott. Och här i förorten är det ett jätteproblem att man vill skapa sig en kriminell identitet.

Så hur viktigt är det ur ert perspektiv att föreningslivet nu försöker hålla igång sin verksamhet?

– Ur ett samhällsperspektiv är det hur värdefullt som helst. Och ur polisens perspektiv ska skolorna vara igång och idrotten ska rulla på som vanligt. Annars finns det en fara att vi tappar unga människor till obskyr verksamhet. Det råder inga som helst tvivel om det. Vi i Nordost har i alla år sett att fler unga väljer andra alternativ när idrottsföreningar lägger ner. Och då syftar jag inte på teater eller så, utan betydligt sämre alternativ, säger Klingberg.

David Wunsch är lokalpolisområdeschef för Göteborg Syd. Han delar bilden av idrottsföreningars betydelse i samhället – men menar också att man inte ska överdriva riskerna med att viss träning nu stoppas.

ANNONS

– Spontant skulle jag vilja säga att den absoluta majoriteten av ungdomar är ordningsamma och inte kommer att börja begå brott för att skolor och föreningsliv stänger. Men sedan finns det en klick ungdomar som föreningslivet är med och skapar en struktur för. Som behöver det. Om de inte har det så kan leda till att man börjar hänga i fel sällskap. Men det är en liten klick.

Du ser ingen risk att den klicken blir större om det inte finns några föreningar som håller uppe träningen?

– Kanske över tid, för föreningarna har en jättestor betydelse för ungdomars välbefinnande. Och det handlar väldigt mycket om att skapa en struktur och en meningsfull fritidsverksamhet. Men jag tror att det är en väldigt liten klick som kommer att begå brott, och jag tror inte att vi på kort sikt kommer att få se de effekterna, säger David Wunsch.

Folkhälsomyndigheten upprepar: Fortsätt med aktiviteterna

Även Folkhälsomyndigheten uppmanar idrottsrörelsen att inte stänga ner verksamheter för barn och ungdomar. Vid en presskonferens under fredagen upprepar myndighetens generaldirektör Johan Carlson det han sagt tidigare: fortsätt med aktiviteterna.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Ställ inte in träningar för ungdomar

– Vi ser med anledning av de neddragningar som görs överallt att det är viktigt att idrottsrörelsen även fortsatt har aktiviteter för barn och unga. Att stänga ner fotbollsträningar eller simningar eller vad det må vara för unga människor är inte bra och inte meningsfullt, säger Carlson vid fredagens pressträff.

ANNONS

För att fler aktiviteter för barn och ungdomar ska fortsätta kommer Folkhälsomyndigheten gå ut med riktad information.

– Vi kommer komma ut med information riktad speciellt till de som ansvarar för den här typen av aktiviteter om hur man bör tänka för att minska risken för smittspridning samtidigt som man upprätthåller verksamheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS