Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ett hyllningstifo för Tobias Hysén inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 4 november 2018. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Polisen stoppar stora flaggor – ilska bland supportrar

GP kunde nyligen berätta att polisen i Göteborg vill begränsa fotbollssupportrarnas tifon. Nu blir det verklighet i Sundsvall – där stora, målade flaggor inte kommer att tillåtas.
Från supporterhåll möts beslutet av ilska.

Polisen i Göteborg uttryckte för en tid sedan frustration över att inte kunnat identifiera någon av de som var inblandade i det beryktade derbyt på Bravida arena. Den gången sköts en stor mängd raketer in på planen, och matchen fick avbrytas.

– De står helt öppet och skjuter iväg raketer och vi ser hela händelseförloppet väldigt tydligt, men sedan går de in bakom flaggorna, tar av sig maskerna och byter kläder från topp till tå. Då blir det omöjligt för oss rent juridiskt att binda dem till någonting, sa polisen utredare Fredrik Carlstedt då.

LÄS MER: Ingen identifierad efter skandalderbyt: "Vi kommer ingenstans"

Han berättade också att man inom polisen diskuterar möjligheten att begränsa supportrarnas tifon, antingen genom att bara tillåta mindre flaggor, eller att bara tillåta dem i samband med matchstart.

– Det ska såklart finnas härliga tifo-arrangemang, men tifot får inte övergå i att bli ett verktyg till att hitta på massa skit på arenan. Det är det vi måste hitta en lösning på, sa Carlstedt.

Nu har polisen i Sundsvall beslutat sig för att agera. Man kommer inte längre att tillåta så kallade overhead-flaggor på Gif Sundsvalls hemmamatcher.

– Vi lägger oss på en viss nivå enligt villkorstrappan och fungerar inte det har polismyndigheten möjlighet att vidta mer restriktiva åtgärder, säger Kenneth Carnabeck till Sportbladet.

"Vi är chockade"

Beslutet har mottagits med ilska bland supportrar över hela Sverige. Gif Sundsvalls supporterklubb Patronerna kommer att markera genom att sitta ned och vara tysta under de första tio minuterna av nästa hemmamatch.

”Vi är chockade. Dels att beslutet har tagits utan dialog med oss supportrar, dels att polisen i Sundsvall på fullt allvar verkar tro att vi lägger ner hundratals timmar på målning och mycket pengar på att tillverka det polisen väljer att kalla ”brottsverktyg”. Sanningen är att vi väljer att måla dessa banderoller för att hylla vår stad och vårt lag. Inget annat” skriver Patronerna på instagram.

Ävern företrädare för andra supporterklubbar har uttryckt sitt missnöje, och den centrala supporterorganisationen SFSU:s ordförande Sofia Bohlin beskriver på twitter beslutet som ”en fruktansvärd och förödande utveckling som slår hårt på svensk läktarkultur.”

Även Öis supporterföreninge Balders Hage har uttalat sig på twitter och skriver:

”Den svenska supporterkulturen med sina läktararrangemang är det som drar folk till arenorna och det som får sporten att vara den största i landet. ÖIS Supporterklubb Balders Hage är emot alla typer av kollektiv bestraffning och detta är just det.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.