Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Polisen rustar med drönare inför torsdagens matcher

Vid torsdagens allsvenska möte mellan IFK Göteborg och Djurgården kommer polisen bevaka staden och arenaområdet med drönare.
– Ett speciellt läge eftersom vi har en hockeymatch mellan Djurgården och Frölunda samtidigt, säger polisområdeschefen Erik Nord.

Tekniken är förhållandevis ny och kallas UAS – unmaned aircraft system (obemannad luftfarkost). Det som i dagligt tal kallas drönare.

Det har tidigare bland annat använts vid Black Lives Matter-demonstrationer och allsvenska matcher från 2019. Tekniken användes även i samband med IFK:s senaste hemmamatch (mot Örebro SK) då en ny lag från januari 2020 gjort att polisen själva kan pröva och besluta om användandet.

”Torsdagens fotbollsmatch mellan IFK Göteborg–Djurgården är ett exempel på ett sådant evenemang”, skriver polisen i ett pressmeddelande som gick ut under onsdagsmorgonen.

– En helikopter stör ibland och kan signalera katastrofläge om det är ordningsstörningar. UAS:erna flyger högt upp, de syns inte och vi får jättebra bilder. Det har vi börjat använda, säger Erik Nord.

Polischef Erik Nord hoppas att metoden med drönare ska fortsätta utvecklas för att kunna hjälpa polisen ännu mer i framtiden. Bild: Olof Ohlsson
Polischef Erik Nord hoppas att metoden med drönare ska fortsätta utvecklas för att kunna hjälpa polisen ännu mer i framtiden. Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER: Landslagsstjärnans övergång i agenthärva

Anledningen är inte den omdiskuterade illegala pyrotekniken inne på arenorna, enligt Erik Nord, utan den ”hotbild” som uppstår då även Frölunda möter Djurgården i ishockey ungefär samtidigt.

– Det innebär ganska mycket resande. När Blåvitt möter Djurgården eller något av Stockholmslagen är det en match där man alltid får titta på vilka hotbilder som föreligger, säger Erik Nord.

Förhindra sammandrabbningar

Drönarna ska i första hand inte användas för identifiering utan förhindra ordningsstörningar.

– Vi vill bevaka från luften hur människor rör sig i centrala stan. Från markplan har vi ett begränsat synfält. Man ser inte vad som händer på andra sidan kvarteret, säger Erik Nord.

Nord ger ett konkret exempel:

– Om det blir bråk nånstans kan man gå ner på lägre nivå för identifiering, men det viktiga är att se om olika grupper är på väg mot varandra. Då kan vi gå emellan för att avbryta eventuella hot som kan uppstå.

Hur ser du på integritetsintresset, den enskildes intresse att inte bli bevakad?

– Det ska ju prövas, det är en prövning vi gör fortlöpande. Det är inte annorlunda än när vi har fasta kameror. I morgon skriver jag på nya beslut från rättsavdelningen. De är ganska omfattande och där ingår en intresseavvägning mellan när vi filmar och den enskildes integritet.

LÄS MER: Planstormaren släppt – misstänkt för brott

Har ni kommit fram till att bevakningsintresset väger tyngre i det här fallet?

– Ja, annars hade vi inte tagit beslutet, men det ska göras en intresseavvägning. Och jag tror att alla förstår att när vi får de här fotbollsmatcherna som innehåller hotbilder så väger det oftast snabbt över till att att kunna titta på och bedriva kameraövervakning.

– Framför allt om vi lägger oss på en nivå så att det primärt inte för att identifiera individer utan för att se hur grupper rör sig.

Mot Örebro var det så gott som lapp på luckan. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Mot Örebro var det så gott som lapp på luckan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hur högt upp flyger drönarna?

– Jag vet inte exakt. Det finns begränsningar hur högt de får flyga för att inte krocka med flygplan och helikoptrar. Sedan måste piloten se drönaren hela tiden. Gör han inte det krävs en speciell pilot. Drönarna vi använder här ska vi ha ögonkontakt med, jag tror det handlar om 100-150 meter, säger Erik Nord.

Är det här en metod ni tror mycket på?

– Absolut. Med tiden kommer teknikutvecklingen göra att driftstiden blir längre. Om tio år kanske kan vi utrusta drönarna med värmekameror eller infraröda kameror. Då kan vi hitta personer som gått bort sig i skogen eller trillat i vattnet. Det här är definitivt en teknik som är hos polisen för att stanna, säger Erik Nord.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.