Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Bildbyrån

Polisen efter inställda matchen: "Vi ser bilden klarare"

Två veckor efter att matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställts in på grund av misstänkt försök till matchfixning har ärendet fortfarande hög prioritet hos polisen.  Samtidigt har antalet tips till förbundet ökat.

Efter det uppmärksammade fallet tycks fler ha blivit medvetna om matchfixning. 

– Vi har fått in ett ökat antal tips och iakttagelser. Vi försöker vara på tårna, säger Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet, och fortsätter:

– För oss handlar det om att bedöma informationen och se om det kan finnas substans i den, säger han. 

Full kraft

Polisiärt har utredningen pågått med full kraft under de två veckorna.

– När vi tittar på helheten i ärendet så ser vi bilden allt klarare, säger kommissarie Fredrik Gårdare som leder utredningsarbetet.

Vad det innebär sett till om någon hörts som misstänkt eller delgivits misstanke om brott är den typ av frågor som Fredrik Gårdare inte svarar på. Men han berättar att efter AIK:s polisanmälan pågår ett traditionellt polisarbete som handlar om att samla in och analysera information.

– Vad vi kommit fram till säger jag inte och var vi hamnar i återstår att se, säger han.

Det var den 18 maj som bomben briserade. Matchen mellan AIK och IFK Göteborg, som skulle spelats på Gamla Ullevi, ställdes in efter beslut av Svenska fotbollförbundet, SvFF. 

Gjorde polisanmälan

Någon eller några hade erbjudit en eller flera spelare i AIK pengar för att han skulle påverka resultatet. Spelaren kontaktade klubbledningen som i sin i sin tur gjorde polisanmälan.
Med förbundet i spetsen garanterade fotbollens representanter krafttag mot gangsters som försökte ta sig in i fotbollen.

– Vi kommer att jaga er så mycket vi bara kan, försäkrade förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

I det här läget jobbar polisutredarna dock inte med någon bestämd rubricering.

– Den här typen av utredningar är ofta komplicerade. Dels för att det juridiskt kan finas oklarheter, dels för att det kan handla om organiserad brottslighet som på olika vägar försöker ta sig in idrotten, vilket ytterligare kan komplicera utredningsarbetet, säger han.

Gissar inte

På frågan om han ser någon tidsaspekt på arbetet, säger han:

– I över 20 år har jag i samband med utredningar försökt skissa på hur lång tid det kan ta att nå vissa mål eller ett visst resultat. Ofta har jag gissat fel – därför gissar jag inte alls utan säger bara att vi jobbar på, säger Gårdare. 

Fotnot:  Den uppskjutna matchen ska enligt plan spelas den 10 augusti.

 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.