Linus Hallenius fyllde 30 och firade med ett mål och en poäng när Sundsvall hämtade in 0–2 till 2–2 mot Djurgården

Poängen räddade Hallenius födelsedag

Djurgården hade 2–0 efter en kvart – och Linus Hallenius såg ut att få en riktigt trist 30-årsdag. Då gjorde han något åt det. Säsongens första mål gav reducering och sedan fixade Omar Eddahri 2–2 åt Gif Sundsvall.

|

Ett helt okej slut på kvällen för Hallenius & Co, som under ett bra tag i den allsvenska premiären på Tele2 arena inte alls liknande det Sundsvall som överraskade så många förra säsongen. Men en match spelas över 90 minuter. Ett och annat går att reparera, något Sundsvall ägnade ungefär en timmas speltid åt – och med lyckad utgång.

Djurgårdens pangstart var välförtjänt, Sundsvalls upphämtning likaså.

Hög och aggressiv press stressade passningsskickliga, spanskinfluerade "Giffarna" – och med boll satte Djurgården gärna full fart framåt. Det gav ett avslut, som gav en hörna, som gav säsongens första mål redan efter nio minuter. Nicklas Bärkroth tog högerhörnan. Kevin Walker är inte världens längste spelare, men nicka kan han.

1–0 från nära håll när Sundsvall missade grovt i markeringen.

Använde huvudet igen

Det är aldrig fel att använda huvudet i fotboll. Inte bara insidan. Mohamed Buya Turay gjorde som Walker och på nytt kom bollen från Bärkroths känsliga inläggsfot. 2–0, bara sju minuter senare.

- De är knappt på vår planhalva första 25. När vi fått 2–0 behövde vi lugna ned oss. Vi skulle ha haft betydligt längre anfall. Jag är otroligt besviken på att vi låter det rinna i väg, säger Thomas Lagerlöf, Djurgårdens tränare.

Hallenius, 18 mål förra året, hade länge inte mycket till födelsedagsfirande. Under de första 28 minuterna var den färske 30-åringen mer eller mindre helt isolerad på topp. Då, slutligen, sköt han rappt mot Per Kristian Bråtveit.

Tänkte om, fick poäng

Varpå han omgående visade varför han var en av vinterns mest eftertraktade allsvenska anfallare. Hallenius tog emot, vände och lyfte via en hemmaförsvarare in reduceringen.

- En perfekt touch. Den gick in fint, men med lite hjälp på vägen, säger Hallenius.

En present han och Gif Sundsvall tackade för.

Tränaren Joel Cedergren pratade i halvtid inte bara om att prestera mer för att få med sig något hem från Stockholm. Han gjorde något också. Ut med Eric Björkander, in med löpstarke, rivige Oliver Berg och fram med mer folk.

Det gav snart betalt.

- Vi gick för 4–4–2 och det blev bra för oss och vi fick in en offensiv spelare till. Jag tror att vi har tränat två gånger med fyrbackslinje, så att det fungerar är jag nöjd med, säger Cedergren.

Prickade ribban

Sundsvall tog successivt över. Hallenius prickade ribban. Kanske en föraning om vad som väntade. För kort senare placerade Eddahri in kvitteringen.

Efteråt stod Hallenius med en blomsterkvast som han fått av Djurgården.

Han hade velat ha lite mer.

- VI fick ett jäkla grepp på dem i andra halvlek. De fick ju knappt låna bollen då. Med en bättre start hade vi kunnat få tre poäng med oss. Lite bittert är det ändå att det inte blev så, säger Hallenius.