Etta, tvåa, fyra. Hanna Falk vann sprintfinalen i Falun före Jonna Sundling. Anna Dyvik blev fyra.
Etta, tvåa, fyra. Hanna Falk vann sprintfinalen i Falun före Jonna Sundling. Anna Dyvik blev fyra.

Plan B gav Hanna Falk segern

Ingen Stina Nilsson på startlinjen. Det blev en kanondag för Sverige ändå. Hanna Falk valde plan B och vann sprintfinalen i Falun före Jonna Sundling, och Anna Dyvik blev fyra.

ANNONS
|

Hon bor bara en dryg kilometer från Lugnetterängen i Falun och där har hon sin träningsbas. Publiken fick nu uppleva hur Falk markerade att det här var hennes hemmaplan och att konkurrenterna var tvungna att åka väldigt fort för att slå henne.

- Det var en jättehäftig dag och jag ville verkligen göra en perfekt tävling. Jag kände mig så stark och det är just detta man tränar för att få uppleva. Det här loppet har jag verkligen fokuserat mig på, säger Hanna Falk.

ANNONS

- Jag styrde loppen som jag ville och hade högsta farten.

Plan B

Hon vann prologen och i kvartsfinalen åkte hon klokt och säkert.

I finalen visade Hanna Falk sin taktiska styrka genom att snabbt under loppet ta beslut om taktiska manövrar. I den här finalen valde hon plan B.

- Det gick så långsamt att jag bestämde mig för plan B som innebar att jag skulle rycka i toppen av sista långbacken istället för från botten. Det gick bra och jag fick luckan. Men jag hade kunnat hänga på om någon annan hade höjt farten. Så stark kände jag mig i dag, berättar Falk, som på mållinjen noterade att Jonna Sundling tog andraplatsen:

- Det är så roligt för Jonna. Minns själv vilken känsla det var när man för första gången fick kliva upp på en prispall i världscupen. Är så glad även för hennes skull.

ANNONS

Bästa dagen

Jonna Sundling står bredvid med blommor i famnen och ler i kapp med solen som värmer i kallblåsten.

- Jag är så glad. Detta är min bästa dag hittills som skidåkare, säger Sundling, som tidigare varit i världscupfinal, men för första gången fick kliva upp på pallen.

- I den här säsongen har det både känts bra och varit segt. Jag har varken haft några toppen- eller bottenlopp. Det har varit så frustrerande. Därför kändes det så skönt att få ut det nu.

Sundling visade redan i prologen, där hon kom sexa, att formen var på topp. Sedan imponerade hon kvarts- och i semifinalerna, tills det lugna tempot i finalen fick henne att tappa självförtroendet.

- Det gick så långsamt att jag stundtals inte visste hur jag skulle positionera mig i startfältet. Det gällde att ligga bra när någon ryckte, säger hon.

ANNONS

Det blev Hanna Falk som gjorde rycket och Marit Bjørgen som hängde på, Norskan fick senare ge sig när Sundling fick upp farten. Jonna Sundling berättar att hon inte tänkte på att det var Marit Bjørgen som hon passerade på upploppet.

- Jag kom förbi henne med fart så jag hann inte tänka. Får se loppet senare hur det var, säger hon och skrattar igen.

Utmanar mördarbacken

Mitt i denna dubbelseger tänkte inte många på att Anna Dyvik kom fyra, hennes bästa världscupplacering i karriären.

- Visst, men jag är mest besviken på mina taktiska misstag som gjorde att det inte blev någon pallplats. Detta var en lärdom för framtiden, säger Dyvik.

Världscupavslutningen i Falun fortsätter på lördagen med masstart och Hanna Falk är laddad:

- Ja, det ska bli häftigt att stå med nummer ett på startlinjen i masstarten och sedan utmana mördarbacken.

ANNONS

Då kommer hon att bland annat få möta en revanschsugen Charlotte Kalla som inte hängde med tempot i sin kvartsfinal.

TT

Fakta: Falk och Sundling

Namn: Hanna Falk

Ålder: 28.

Bor: Falun.

Klubb: Ulricehamns IF.

Världscupsegrar: 4.

Antal träningstimmar per år. Cirka 800.

Namn: Jonna Sundling

Ålder: 23.

Bor: Östersund.

Klubb: IFK Umeå.

JVM-medaljer: 3 guld, 1 silver.

Antal träningstimmar per år: Cirka 700.

Fakta: Minitouren i Falun

Efter fredagens sprint är det masstart på lördagen och jaktstart på söndagen. Då startar den sammanlagda ledaren först.

Bonussekunder delades ut efter fredagens sprint och ska också fördelas efter lördagens masstart.

De totala vinnarna av minitouren får vardera 200 världscuppoäng och tvåan 160 och så vidare. Dessutom delas det ut 50 världscuppoäng till de som vinner varje lopp och 46 poäng till tvåan och så vidare.

Bonussekunder efter fredagens sprint:

Damer: Hanna Falk 30 sekunder, Jonna Sundling 27, Marit Bjørgen 24, Anna Dyvik 23, Ida Ingemarsdotter 12, Charlotte Kalla 5.

Herrar: Johannes Høsflot Klæbo 30 sekunder, Federico Pellegrino 27, Lucas Chanavat 24, Oskar Svensson 22, Theodor Peterson 21, Viktor Thorn 15, Karl-Johan Westberg 14, Calle Halfvarsson 12, Marcus Hellner, 3.

ANNONS