Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pixbos succé – besegrade mästarna

De förlorade mot Thorengruppen i SM-finalen i fjol. De förlorade mot Thorengruppen i svenska cupen-finalen i år. Under onsdagskvällen fick Pixbo chans till revansch – och tog den.

Svensk daminnebandy har kretsat kring Thorengruppen och Pixbo det senaste året.

I fjol möttes de båda lagen i SM-finalen – vilket slutade med att Umeåklubben Thorengruppen vann sitt första guld någonsin. I svenska cupen-finalen i november var det även Thorengruppen som drog det längsta strået och segrade i förlängningen.

De båda lagen har också inlett årets SSL-säsong alldeles strålande – båda är obesegrade och låg inför kvällens omgång etta (Thorengruppen) och tvåa (Pixbo) i tabellen.

Stenberg spräckte nollan

Inne på nya Wallenstam Arena inleddes matchen lite böljande med chanser åt båda hållen. Med knappt fyra minuter kvar av den första perioden hittade Pixbos Cajsa Elm till Emma Stenberg som i en bra position framför mål kunde styra in bollen till 1-0.

– Vi hade pratat om den ytan, jag och Cajsa. Vi går ut och testar och det ger resultat på en gång. Det känns skönt, sa Stenberg till SportExpressenPlay i periodpausen.

För Stenberg var det hennes trettonde mål den här säsongen.

– Det känns fantastiskt roligt. Vi har bra rull och kemi i femman. Då gör man mål också, så det känns jätteroligt.

Men Pixbo-ledningen skulle inte hålla särskilt länge. Med 18.53 på klockan fick Myra Aggestål bollen, laddade bössan – och prickade in kvitteringen.

– Vi var med från start i dag och det känns ändå som att vi kan lite till. Det är en första period mellan två bra lag, men vi har några växlar till att visa här, sa hon.

Ketchupeffekt i andra perioden

Några växlar till, alltså.

Det visade onekligen Pixbo i den andra perioden. Efter en mållös första halva av perioden så exploderade laget fullständigt därefter.

11.52 satte Eliska Krupnova 2-1 till Pixbo – fem minuter senare ledde laget med 6-1.

En rejäl ketchupeffekt där Mölnlyckeklubben ryckte ifrån tack vare mål från Mia Karjalainen, Cajsa Elm, Klara Loneberg och Denisa Ratajova.

– Vi gör en riktigt bra period och får en otroligt bra utdelning. Det känns riktigt bra, sa Pixbos Cajsa Elm i periodpausen.

Thorengruppen lyckades sedan hitta en reducering i numerärt överläge och gick till pausvila med resultatet 6-2.

– Jag tycker att vi löser deras höga press väldigt bra. Backarna har kyla och spelar sig ut och då kommer våra spelvändningar, säger Elm och fortsätter.

– Jag tycker att vi ska fortsätta så här men samtidigt vara beredda på att Thorengruppen kommer att komma ut mer sugna på att göra mål. Vi måste se till att behålla kylan och spela lugnt och metodiskt och med långa anfall. Då kommer det här att bli en bra kväll för oss, säger hon.

Krympte avståndet

I den tredje perioden gick Thorengruppen ner på två femmor – och fick ett tidigt numerärt överläge. Då satte My Kippilä 6-3 och avståndet krympte ännu mer.

Men i stället för ytterligare Thorengruppen-mål så klapp-klappade Pixbo in ett psykologiskt viktigt 7-3-mål genom Emma Stenberg.

Thorengruppen fick sedan in en till reducering genom Sofia Joelsson, tog ut målvakten och tryckte på för mer.

Men då satte Cajsa Elm 8-4 och matchen var vunnen för Pixbo. En riktig tungviktsseger för Pixbo som därmed bröt Thorengruppens obesegrade svit.

– Det är så jävla skönt. Det känns som att vi har varit så nära de sista matcherna mot Thoren. I dag offrade sig hela laget för varandra och visade att vi bara skulle ha de här tre poängen, säger Pixbos Klara Loneberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.