Pixbo satsar dubbelt: "Vill ge alla samma möjligheter"

Förra året vann damerna SM-guld och herrarna har två guld i bagaget. För Pixbo är det en självklarhet att driva två lag i innebandyns högsta serie på samma villkor. – Det är enkelt. Samhället består av män och kvinnor, då vill vi ge alla samma möjligheter, säger Kristina Landgren Carestam, klubbchef i Pixbo.

ANNONS
|

Alla strävar efter samma mål – att nå sportslig framgång. Men föreningarna har valt olika vägar för att nå dit. GP har undersökt några av de största lagsporterna och deras satsningar på herrar och damer i landets högsta divisioner.

Under nuvarande säsong är det fem innebandyföreningar som har lag i landets högsta serie både på dam- och herrsidan. En av de föreningarna är Pixbo, som redan tidigt i klubbens historia satsade dubbelt. Trots det har det varit en resa fram till den jämlika ställningen som lagen har i föreningen i dag. En förändringsresa som tog fart för åtta år sedan.

ANNONS

– Det var stora skillnader mellan lagen då. Det handlade om ersättning, struktur och organisation - allt egentligen. Det berodde enbart på att man inte hade lyft frågan om vad man egentligen ville med elitverksamheten, säger nuvarande klubbchefen Kristina Landgren Carestam.

Då, när hon och Kalevi Pessi tog över som sportchef respektive elitansvarig i föreningens styrelse, så hade de en tydlig bild om vilket håll de ville dra åt. Mycket av de tankarna kom från hennes erfarenhet som både spelare och tränare i Pixbo och landslaget.

– När jag bytte från att vara tränare för herrarna till damerna så uppdagades en annan värld. Trots att tjejerna tränade lika mycket och hade samma målsättning så var ersättningen för samma uppgift inte ens i närheten. Då är det klart att den dagen som jag fick chansen att påverka så ville jag lyfta de frågorna.

Långt ifrån framme vid målet

Med styrelsen och inte minst sponsorer i ryggen blev målsättningen att ha en stadig plats bland de fyra bästa i landet för båda elitlagen. 2009 tog Kristina Landgren Carestam rollen som klubbchef i Pixbo och enligt henne är resurserna i dag lika utifrån budgeten för bägge lagen vad gäller allt från träningsläger, resor och material. I dag baseras också tränarna ersättning utifrån prestation och kompetens. Trots det finns det en hel del kvar att jobba på.

ANNONS

– Det vi brister i är ersättningarna till spelarna. Vi behöver öka intäkterna för att ge både dam och herrlaget resurser att hålla på med idrott på högsta nivå och vi har jobbat medvetet med att stegra damernas ersättning. Men där är vi inte framme, säger Landgren Carestam och lägger till:

– Men i vissa föreningar går pengarna automatiskt till det laget som drar in mest pengar, så är det inte här. Där vet jag att vi gör ett bra jobb.

Det är just ekonomin som hon ser som den största utmaningen med att driva två topplag.

– Det är klart att det är tufft. Vi har en stor verksamhet med ganska små resurser, vi är beroende av ideella krafter och att kunna hålla en slimmad ekonomi.

Trots det har det aldrig funnits några tankar på bara driva ett elitlag, menar Landgren Carestam, även om hon har förståelse för lag som väljer att smalna av sin verksamhet.

– Men det hade inte gått här. Vår verksamhet bygger på att tjejer och killar går parallellt hela vägen i Pixbo från att de är barn och ungdomar till elitnivå. Då måste det finnas någonstans att ta vägen. Det har blivit vårt signum att se till att det finns utrymme för alla.

ANNONS

Framgångssagan Sävehof

En mil norrut i Partille finns handbollsklubben Sävehof, som är ett av de tydligaste exemplen på en förening som lyckats med en satsning på herrarna och damerna. Totalt har klubben 17 SM-guld, fem på herrsidan och tolv för damerna. Precis som för Pixbo är det en självklarhet för föreningen med två elitlag även om det inte alltid varit så.

– Den stora vinsten är på ungdomssidan, för satsningen gör att de ser att de kan nå som långt de vill till elitnivå eller landslaget, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson.

Han säger själv att han tycker att Sävehof valt den svåraste föreningsstrukturen med lag från ungdoms- till elitnivå.

– Den största utmaningen är ju att det är dubbelt så svårt. Det är två lag som ska kunna spela i Champions League, dubbelt så många spelare och ersättningar som ska ut.

– Det är en svår balansgång, men för Sävehof är det perfekt. Vi kan bära två elitlag. Däremot ser jag att måste finnas en kultur och tradition av att tänka så. Det är olika för varje förening vad som passar bäst.

Förutom Sävehof har också Lugi och Kristianstad lag i högsta serierna i handbollen.

Läs också: Fotbollsföreningarna väljer olika vägar

ANNONS