Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Pixbo föll tungt i finalen – Thoréngruppen svenska mästare

Pixbo lyckades inte bärga sitt andra SM-guld i klubbens historia.
I stället var det Team Thoréngruppen som till slut segrade i finalen med 5–4 efter sanslös dramatik.
– Det är en stor besvikelse nu, säger Pixbos Lara Heini.

När GP når Pixbos Amanda Berggren har hon och laget precis klivit på bussen. Destinationen är dock inte Mölnlycke.

Istället ska man ut och äta middag i Gävle. Inte för att fira ett SM-guld, för att göra det bästa av situationen och försöka pigga upp en lördag där Pixbo fick nöja sig med ett silver.

– Man har inte kunnat smälta det, men vi vill gå ihop tillsammans och ha en rolig kväll, säger Berggren.

Det finns en del att smälta för Pixbo som såg ut att kunna bärga sitt andra SM-guld i klubbens historia.

Efter en jämn förstaperiod som slutade 1–1 kom man ut starkt i den andra perioden och satte två snabba mål mot Thoréngruppen. Amanda Berggrens tunga slit låg bakom de båda.

Amanda Berggren låg bakom båda Pixbos mål i den andra perioden. Bild: MAXIM THORE
Amanda Berggren låg bakom båda Pixbos mål i den andra perioden. Bild: MAXIM THORE

Konstigt nog var det där guldet började rinna dem ur händerna.

– Det steppade verkligen upp efter tredje målet, det var jättejobbigt att spela och det betyder att de var farliga och pressade jättemycket, säger målvakten Lara Heini.

Thoréngruppen pressade Pixbo

Efter Berggrens 3–1-mål var det Heini, av många ansedd som världens bästa målvakt, som länge höll tillbaka Thoréngruppen. Schweiziskan storspelade mellan stolparna och växte ut till ett monster.

– Det var en av de jobbigaste matcherna jag spelat. I början var det lite kaotiskt, vi kanske var lite nervösa, men sen kändes det ganska bra. Men efter tredje målet la de i en växel till och ville verkligen vinna.

Amanda Berggren om sin målvakts insats:

– Hon har varit grym hela säsongen. Hon har glänst ännu mer under slutspelet och visat vilken bra målvakt hon är. Hon är verkligen världens bästa målvakt. Hon har gjort så grymma matcher och räddat oss, jag är verkligen stolt över att få spela med henne.

Efter en enorm press gav Heini till slut vika – med tre sekunder kvar av andra perioden reducerade Thoréngruppen.

– Det målet var jobbigt, det spelar ingen roll ifall det är första minuten eller sista sekunden. Jag ser ingenting och det var såklart tråkigt, men jag tror inte att det påverkade så mycket.

Föll efter tung tredjeperiod

Pixbos fall fortsatte. Tidigt i den tredje perioden kvitterade Thoréngruppen genom Oona Kaupi. Strax därefter kom även ledningsmålet och sedermera utökningen till 5–3.

– Det känns som att vi inte riktigt var där på samma sätt som vi var i andra. Det är svårt att säga såhär direkt efter varför det blev så. Men de tog verkligen tillvara på lägena som de fick och vi var inte riktigt nära på kropp, säger Amanda Berggren.

Pixbo lyckades skapa nerv i det hela när man tog ut Lara och reducerade med mindre än minuten kvar. Men närmre än så kom man inte.

Lara Heini: ”En stor besvikelse”

Det andra guldet i klubbens historia får vänta, i stället firade Thoréngruppen sitt första någonsin.

– Det känns tungt, det gjorde ont i hjärtat att se dem fira. konstaterar Lara Heini.

Hur ser du på er säsong och att ni tog er till final, trots kaos på tränarsidan?

Pixbos valde att sparka tränaren Jonas Eliasson i februari, trots att han ledde dem till SM-guldet 2016 och trots att laget vid tillfället låg trea i superligan.

– Jag är bara jättestolt över laget. Jag tycker vi hade det bästa laget i serien och samtidigt den bästa ledarstaben. Det var en lyxig situation, så det är jättesynd att vi inte kunde gå hela vägen.

Hon fortsätter:

– Men jag är jävligt stolt över det här laget, att vi kom till finalen. Vi hade en chans att vinna, så det är också en stor besvikelse nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.