Pittsburgh utklassade Nashville

|

Efter två raka segrar på hemmaplan hade Nashville utjämnat finalserien i NHL-ishockeyn mot Pittsburgh till 2–2 i matcher.

På bortais blev det tvärstopp direkt. Pittsburgh rivstartade och hade 2–0 redan efter 06.43 efter mål av Justin Schultz – med assist av Patric Hörnqvist – och Bryan Rust.

- Vi var överallt på isen, stressade deras backar och såg till att de inte fick någon tid alls. Dessutom gjorde vi powerplay-mål direkt, efter att vårt powerplay inte fungerat så bra tidigare i finalen, sade Hörnqvist efter sin första poäng i finalserien.

Crosby visade vägen

Redan i första bytet visade storstjärnan Sidney Crosby vägen när han bröt sig igenom och träffade stolpen. Han hölls fast av en försvarare vilket gav en utvisning och på den gjorde Schultz sitt 1–0-mål, Pittsburghs första på 14 möjligheter sedan match 1.

- Vi rörde på oss. När man rör på sig och skapar turnovers, då får du pucken snabbt och det blir chanser, förklarade Crosby till nhl.com.

Crosby stod för tre assist i matchen och totalt har han nu 27 poäng på 23 slutspelsmatcher, bara lagkompisen Jevgenij Malkin är värre med 28 på 24 matcher.

Efter ytterligare ett mål under första perioden byttes den finländske målvakten Pekka Rinne ut. Men ersättaren och landsmannen Juuse Saros fick det inte lättare i andra perioden. Conor Sheary satte 4–0 redan efter 1.19, och därefter fyllde Phil Kessel och Ron Hainsey på.

Svenskt slagsmål

Det var ren förnedring, även om sista perioden blev mållös. I tredje perioden drabbade i stället Pittsburghs Carl Hagelin och Nashvilles Viktor Arvidsson samman i ett regelrätt slagsmål och började ösa knytnävsslag mot varandra.

- Jag är inte alls förvånad. Det är heta känslor där ute, sade landsmannen Patric Hörnqvist till Aftonbladet.

Vinnaren i den femte finalen har, enligt statistiken, en riktigt bra chans att stå som segrare till slut. Laget som vunnit femte matchen vid 2–2-läge har blivit mästare vid 17 av 24 tillfällen.

Tidigt på måndag morgon, svensk tid, kan det hela avgöras i Nashville. Om Pittsburgh vinner den matchen blir man det första laget sedan Detroit Red Wings 1997 och 1998, som försvarar sin titel.