Oscar Pistorius. Arkivbild.
Oscar Pistorius. Arkivbild. Bild: Themba Hadebe/AP/TT

Pistorius kvar i fängelset – nekas villkorligt

Oscar Pistorius blir kvar i fängelse i Pretoria, dömd för mordet på sin flickvän 2013.
Enligt sydafrikanska myndigheter har 36-åringen avtjänat för kort tid av sitt 13 år och fem månader långa fängelsestraff för att bli villkorligt frigiven.

På alla hjärtans dags morgon 2013 sköts Reeva Steenkamp ihjäl i sitt och pojkvännen Oscar Pistorius hem. 2014 dömdes den dåvarande friidrottsstjärnan "Blade Runner" till fem år i fängelse för mordet. Ett fängelsestraff som först förlängdes med ett år och senare med ytterligare sju år och fem månader.

På fredagen avslog en panel som sammanträdde i fängelset i Pretoria, sydafrikanen Pistorius begäran om villkorlig frigivning för sitt knappt 13,5 år långa fängelsestraff. 36-åringen blir därmed kvar i fängelse.

Om drygt ett år, i augusti 2024, kan han återigen begära om villkorlig frigivning.

"Den (begäran) har avslagits och kommer att övervägas igen om ett år", säger Tania Koen, en av familjen Steenkamps advokater, till AFP.

Sydafrikanska myndigheter menar att Pistorius inte avtjänat minimistraffet för villkorlig frigivning och att han därmed inte kan bli villkorligt frigiven.

Pistorius, som fick båda fötterna amputerade som spädbarn, var fram till mordet ett affischnamn inom friidrotten. Sydafrikanen tog bland annat sex guld i Paralympics, fick smeknamnet "Blade Runner" och blev historisk när han som första benamputerade löpare tilläts ställa upp i sommar-OS i London 2012.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs ett felaktigt år för när Pistorius dömdes.

June Steenkamp, Reeva Steenkamps mamma, anlände till fängelset där Oscar Pistorius sitter i samband med panelens sammanträde på fredagen.
June Steenkamp, Reeva Steenkamps mamma, anlände till fängelset där Oscar Pistorius sitter i samband med panelens sammanträde på fredagen. Bild: Themba Hadebe/AP/TT