Pionjären: Matchen gör gott för sporten

ANNONS
|

Den senaste tiden har flera boxningsmatcher mellan kvinnor lockat många åskådare och fått stor uppmärksamhet i media.

- Det gör någonting för sporten ur många perspektiv för tjejerna. Det förväntas ju en väldigt, väldigt bra match mellan två väldigt duktiga boxare. De är också två oerhört bra företrädare som ger en positiv cred till sporten, och visar att boxning har både manliga och kvinnliga utövare och att man är väldigt duktig som kvinna och inte bara som man, säger Bettan Andersson.

ANNONS

OS viktigt

Men hon tycker att det viktigaste som hänt för att höja statusen och förbättra villkoren för kvinnor som boxas var när de släpptes in i OS-programmet i London 2012.

Den banbrytande match som Bettan Andersson själv gick 1988 har förstås också haft stor betydelse för kvinnor som boxas världen över. Då handlade det om en amatörmatch, där Andersson, som tävlade för göteborgsklubben Redbergslid, mötte stockholmsboxaren Agneta Bise.

Litet format

Men den var kanske inte viktig för att det som i kväll handlade om två duktiga boxare och bra boxning.

- Det var den första dammatchen i Sverige och den första matchen i världen för den delen. Det var min klubb som arrangerade och det var i väldigt litet format. Och det var väl tur för jag var ju inte speciellt bra och inte heller tjejen jag mötte. Men det var en markering att nu får vi vara med. Nu tillhör vi också boxningsfamiljen. Nu har man inte exkluderat halva jordens befolkning. Så det var väl det som var storheten, snarare än kvaliteten på matchen, säger Bettan Andersson.

ANNONS
TT

ANNONS