Pingisligans äldste spelare slog storstjärnan: "Över förväntan"

Warta hade segern mot seriesuveränen Eslöv i hamn – men fick tillslut nöja sig med en poäng och fortsatt serieledning.  – Vi kommer vara väldigt nöjda med det här om några dagar, säger spelaren och lagledaren Magnus Månsson.

ANNONS
|

Det är helt tyst i exercishuset på Heden. Magnus Månsson håller den vita bollen i sin 41-åriga hand. En tyst sekund till. Bollen lyfter och raketen slår till. Seriefinalen i den svenska pingisligan är igång.

Månsson, eller Tjuren från Oxie som han också kallas, möter seriens högst rankade spelare – kinesen Xu Hui. Månsson är hela seriens äldsta spelare – men det är han som tar första set. Han knyter näven och möts av applåder.

I takt med att han knyter greppet om även andra set får ansiktet mer och mer samma färg som den röda platsmattan under hans fötter, svettranden på pikéns rygg blir allt bredare och hans spel allt bättre.

ANNONS

Längs med en av lokalens, som enligt speakern är Göteborgs äldsta hall, långsidor sitter en kille i Eslövdräkt. Han skalar en klementin. Killen heter Truls Möregård och är Sverige hetaste pingistalang.

Någon meter bort, vid bordet, fortsätter Månsson, som kan kallas mycket men definitivt inte talang, att imponera mot Hui.

Han vinner även andra och tredje set och ger Warta en drömöppning.

– Jag spelade riktigt bra får jag säga. Det var lite över förväntan. Han tog kanske lite lätt på det. I dag fick jag till det ordentligt, säger han.

På andra planen har dock den ungerske landslagsmannen Daniel Kosiba kvitterat till 1-1 i matcher.

Lagen följs åt. Det enda ljud som bryter bollens fadda studsar mot bordet är Eslövs tränares frekventa, jämna handklappningar och spelarnas utrop.

Wartas Hampus Söderlund, som spelar match tre, utropar till exempel fyra raka "Ha!". Det är ljudet av en vunnen boll. En förlorad boll signaleras av absolut tystnad och några klapp på raketen. Han vinner första set. I pausen byter han sin gröna matchpiké mot en ny. Han vinner även andra set. Han byter åter tröja.

Det blir många "Ha!" till. Söderlund, som balanserar på gränsen till det svenska landslaget, tar också tredje setet. Han firar med en plastkopp svart kaffe och korv. Mycket ketchup, ingen senap.

ANNONS

Efter pausen ökar intensiteten ytterligare. Magnus Månssons tappar sin match mot Eslövs Robert Svensson. Det är åter lika. Samtidigt pågår på andra bordet kampen om Kina. Wartas Chang Hong Jiang, som spelat många år i klubben och är bosatt i Göteborg, möter Xu Hui. Hui förlorade knappt en match förra säsongen, men i dag får han efter kvällens mest dramatiska match ge sig för andra gången. När Wartas Jiang trött reser armarna och bugar sig mot de två läktarna är ljudnivån för första gången lika hög som snittåldern i lokalen.

– Att vi tar två på Xu Hui… Det är många år sedan han förlorade två matcher senast, säger Magnus Månsson.

De skrällarna gav Hampus Söderlund möjligheten att avgöra i sista matchen. Innan varje boll: Fullständig tystnad. Efter bollen som betydde 9-11 och 2-1 i set för Söderlund: Skrik och tröjbyte.

Nu var han och Warta ett set från fortsatt serieledning. Ett set från ett tydligt styrkebesked till övriga pingis-Sverige. Ett set från kaffe och korv och två poäng. Det blev inte så. Efter ett tätt fjärde set krossar Daniel Kosiba Söderlund i matchens sista.

Hampus Söderlund plockar ihop sina tre dyngsura tröjor och lämnade lokalen utan varken kaffe eller korv.

ANNONS

– Han var rätt arg, säger Magnus Månsson efteråt.

– Men en det var bra ändå. En poäng och vi behåller serieledningen. Även om vi kanske vill ha mer som matchen blev.

ANNONS