Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Japanen Tomokazu Harimoto i åttondelsfinalen.

Pingisens underbarn framme i VM-kvartsfinal

Tomokazu Harimoto, lägg det namnet på minnet. Den 13-årige japanen är framme i VM-kvartsfinal och ses som bordtennisens stora underbarn.

- Ja, vad ska man säga. Han är inte nöjd med en seger, han fortsätter att visa upp ett fenomenalt spel som det knappt finns ord för. Han har utvecklat sin forehand, han är bra från bakplan, han har ett fantastiskt spelregister, säger Jörgen Persson, singelvärldsmästaren från 1991.

Som jämförelse kan nämnas att Jan-Ove Waldner nådde kvartsfinal i SOC (Swedish Open Championships) som 15-åring. På fråga hur bra Jörgen själv var när han var 13 år svarar han:

- Det var 1979. Då var jag också i kvartsfinal, fast på ungdoms-EM.

Möter kines i kvarten

Redan som elvaåring visade Tomokazu Harimoto upp sig i Sverige i turneringen Safirs internationella. Han besegrade bland annat svenske landslagsspelaren Jens Lundquist i semifinalen. Harimoto väckte stor uppmärksamhet redan då, men att redan som 13-åring nå kvartsfinal är en av de största överraskningarna någonsin i ett VM. Och ännu är hans triumftåg inte över.

I söndagens kvartsfinal ställs han mot antingen världstrean Xu Xin eller 40-rankade Lin Gaoyuan. 69-rankade Harimoto har kanske en ny skräll på gång mot någon av kineserna.

När Tomokazu Harimoto i sextondelen besegrade sin landsman Jun Mizutani, rankad sexa i världen, bockade han djupt, tog honom vördnadsfullt i hand, nästan som att han bad om ursäkt.

Det spel han presterar behöver han inte be om ursäkt för. Det är taktiskt och tekniskt fulländat och alla i världseliten är stumma av beundran.

Började som fyråring

- Jag började spela när jag var fyra och min pappa har tränat mig hela tiden och han är en bra coach. Jag litar på honom och han har lärt mig mycket taktiskt, säger Harimoto.

Tomokazu Harimoto har ett påbrå som förpliktigar. Pappa Yu Harimoto kommer ursprungligen från Kina där han spelade i juniorlandslaget. 1998 flyttade Yu och hans fru Zhang Ling, som spelade i det kinesiska seniorlandslaget vid VM 1995, till Japan, och bara för knappt fyra år sedan blev de japanska medborgare. 27 juni 2003 föddes Tomokazu och till sommaren fyller han 14 år.

- Så som han spelar har han förmodligen lagt mer tid på träning är vad jag gjort under hela min karriär, säger Tysklands världsåtta Timo Boll, 36, lite på skämt, lite på allvar.

"Ingen åldersfråga"

I lördagens åttondel slog Tomokazu Harimoto ut 33-årige Lubomir Pistej, Slovakien, med 4-1 i set. Och denne fick förstås frågan när han förlorade mot en 13-åring senast.

- Han är bra, vad annat kan jag säga. Han har sina styrkor och även brister. Tyvärr var jag inte tillräckligt bra för att kunna utnyttja dem. Bordtennis är inte en fråga om ålder. Fast senast jag förlorade mot en 13-åring måste väl ha varit för 23 år sedan då jag var tio, säger Pistej.