Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina Björklund jagar individuellt EM-brons, och är tillsammans med övriga damlaget i guldfinal i lagtävlingen.
Lina Björklund jagar individuellt EM-brons, och är tillsammans med övriga damlaget i guldfinal i lagtävlingen.

Pilbågsjakt på EM-guld i Trädgårdsföreningen

Om man vill se folk som skjuter på plastdjur i stormvindar bör man ta sig till Trädgårdsföreningen på lördagen. Då kan det bli svenska EM-guld i så kallad 3D-bågskytte.
– Det var tufft uppe på fästningen, säger förbundskaptenen Andreas Persson efter det blåsiga kvalet i Kungälv.

Det europeiska mästerskapet pågår för fullt i sporten som inte är den typ av bågskytte man brukar se i exempelvis OS. Här handlar det om att träffa djurfigurer i plast i stället för vanliga måltavlor.

– Det kan vara en oxe eller ett lejon, och så finns det olika poängzoner. Mitt i hjärtat ger 10 poäng, annan del av hjärtat ger nio, lungområdet åtta och resten av kroppen ger fem poäng, förklarar Andreas Persson.

Han tävlar själv för Kungälv och bor i Alafors – och är förbundskapten för det svenska landslaget i 3D-bågskytte. Efter veckans kvaltävlingar på Kungälvs fästning är det dags att göra upp om medaljerna – och då flyttar mästerskapet in i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

– Ja, någonstans där inne ska det ha byggts upp banor. Jag har ingen som helst aning om hur det ser ut, och jag får inte veta innan vi kommer fram, säger Persson.

Han hoppas på tre svenska medaljer i dag. Bland annat är det svenska damlaget i guldfinal.

– Ja, de har stora chanser att vinna guldet. Och det är samma med Fredrik, han har en riktigt bra chans och kom ju två på VM förra året. Han är i bra form, så jag hoppas mycket både på honom och på damerna.

Vinden försvårar för skyttarna

Fredrik heter Lundmark i efternamn och tävlar i grenen ”barebow” där man använder en olympisk båge utan sikte. I samma disciplin finns den tredje svenska medaljchansen – Lina Björklund gör upp i bronsmatchen.

När GP når Andreas Persson öser regnet ner SMHI:s varnar för hårda stormvindar under fredagskvällen och lördagen. Något som borgar för dramatiska finaler i Trädgårdsföreningen.

– Det blir svårt. Det var tufft upp på fästningen också. Vinden påverkar både skytten och pilarna, framför allt i de lite långsammare klasserna som långbåge och barebow. Och om det dessutom ska regna så kommer det såklart att påverka. Allt blir lite svårare, säger Persson.

Lördagens tävlingar pågår mellan 12 och 17 och förutom lagtävlingen tävlas det i klasserna compound, instinctive, barebow och långbåge – och det är just bågarna som skiljer sig åt i de olika klasserna.

Tävlingarna är öppna för allmänheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.