Wolfgang Pichler. Arkivbild.

Pichler till OS: "Oerhört glädjande"

Wolfgang Pichler får leda de svenska skidskyttarna i OS trots allt. IOK häver avstängningarna av en handfull ledare som haft tillfälliga uppdrag i Ryssland.

Svenska skidskyttelandslagets förbundskapten Wolfgang Pichler fick på torsdagskvällen klartecken att åka till OS i Pyeongchang.

Internationella olympiska kommittén (IOK) låter en handfull ledare som tillfälligt haft uppdrag för Ryssland närvara vid OS. Beslutet är generellt och gäller alltså inte bara Pichler, som var förbundskapten för Rysslands damlandslag 2011–2014.

- Vi hade från början tänkt ha med Wolfgang och nu har förutsättningarna ändrats så att det är möjligt. Då tar vi ut honom, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Inte hipp som happ

TT: Har ni legat på IOK?

- Det vill jag inte kommentera. Vår grundinställning är att det IOK gör i Rysslandsfrågan i grunden är väldigt bra, säger Reinebo.

TT: Har ni fullt förtroende för Pichler?

- Svaret är ja, det är klart att vi har det. Det ursprungliga straffet var inte personligt. Sedan vare sig kan vi eller har vi intresse av att leka domstol.

Reinebo menar att det är naturligt att IOK har ändrat sig.

- Från sidan kan det verka som att det är hipp som happ men det är det inte. Det är ett otroligt jobb som IOK håller på med och då kommer det naturligtvis fram nya fakta vilket gör att man justerar tidigare beslut, säger han.

"Förkämpe mot dopning"

På Svenska skidskytteförbundet är lättnaden stor.

- Oerhört glädjande att vi får med Wolfgang. Sedan har Wolfgang alltid varit en stor förkämpe mot dopning så det hade känts snopet att han inte skulle få åka på grund av det som hänt i Ryssland. Jag ringde Wolfgang själv direkt i går kväll när det här blev klart och han är otroligt lättad, säger förbundsordföranden Olle Dahlin.

IOK stängde i december av Ryssland som nation från OS i Pyeongchang, baserat på omfattande och systematiserad dopning under OS i Sotji för fyra år sedan.

Det ledde i förlängningen till att även Pichler stoppades från spelen i Sydkorea – ett beslut som nu alltså hävs.