Skidskytteförbundskaptenen Wolfgang Pichler. Arkivbild.

Pichler: "Ingen risk för baksmälla"

Förra året presterade inte de svenska skidskyttarna innan OS. Efter framgångarna där är frågan om och när de når toppen igen.

Sveriges skidskyttelandslag drar till sig betydligt mer uppmärksamhet bland konkurrenter och media än tidigare efter förra vinterns fyra OS-medaljer, varav två guld.

Men inför den kommande säsongen, som avrundas med ett VM i Östersund i mars, tycker inte Wolfgang Pichler att man ska ha för höga förväntningarna på åkarna till en början.

"Grundformen viktigast"

Han tittar tillbaka i backspegeln och konstaterar att fjolårssäsongen inte var särskilt positiv innan årsskiftet.

- För mig är grundformen viktigast, och vi har jobbat väldigt bra hela sommaren och gjort framsteg, säger han.

I slovenska Pokljuka där världscupsäsongen drog igång med stafetter i söndags känner förbundskaptenen ett lugn även om många, liksom han, hoppats på bättre resultat än den femte- och åttondeplats som det blev i singelmixedstafetten och mixedstafetten.

- Vi har inte för höga mål här, även om vi hoppas på en bra start, det blir såklart lite lättare då. Men vi har inte för höga förväntningar. I år är det väldigt svårt för VM ligger så sent. Vi måste se till att få dem i toppform till början av mars. Det är målet i år. Därför säger jag att det inte är så viktigt.

TT: Hur hanterar åkarna den nya pressen, att fler fått upp ögonen för dem?

- Om de klarade OS så kommer de också att klara det här. Inget är svårare eller tyngre än ett OS, som bara är var fjärde år. Om du klarar det så är nerverna inte ett problem. Livet har såklart förändrats för de unga skidskyttarna, men vad jag har sett tycker jag att de hanterat det ganska bra. Men det får vi väl se nu framöver.

"Vi hade bara drömmar i fjol"

TT: Ingen risk för en baksmälla?

- Nej, det finns ingen risk för någon baksmälla. De är motiverade och har en bra träningsmoral. Det är härligt att jobba med dem, de är bra idrottare.

TT: Vad är skillnaden med att jobba med dem nu kontra förra året?

- Förra sommaren förväntade sig inget något av dem, vi hade bara drömmar. Drömmen för killarna var först att ta sig till OS, det var det första stora steget. För tjejerna var drömmen att ta en medalj i stafetten. Hela sommaren pratade vi om drömmar. Men nu pratar vi om mål. Såklart att vi vill åt medaljerna i Östersund.