Sebastian Samuelsson tillsammans med tränaren Wolfgang Pichler under träningslägret i Idre.

Pichler: Fler Samuelsson – färre krig

Sebastian Samuelsson snackar. Skidskyttens sätt att öppet vädra sina åsikter tog honom förra veckan till Vita huset. Och hans frispråkighet hyllas inom landslaget.

Sebastian Samuelsson skrattar när han hör vad tränaren sagt.

- Det var ju en ganska fin kommentar, säger han.

Wolfgang Pichler berättar att Samuelsson påminner om honom själv som ung.

- Jag var likadan, sa vad jag tyckte. Min pappa skrattade bara åt mig och ibland känner jag så nu med Sebastian att 'jaja, nu kan han få det svårt’, men jag gillar det verkligen, säger den tyske tränaren.

- Jag föredrar människor med starka åsikter och som säger det öppet.

Även landslagskompisarna hyllar 21-årige Samuelsson, som inte sällan svingar mot den internationella antidopningsorganisationen Wada, vilken han anser måste bli mer oberoende och transparent.

"Förebild"

Skidskyttekollegan Peppe Femling tycker att han är ”grymt stark”.

- Han har ju ofta samma åsikter som oss andra, och han tar verkligen tillfället i akt att försöka påverka, säger Femling och fortsätter med ett leende:

- Han är en förebild, även fast han fortfarande är en knatte i våra ögon.

TT: Borde fler göra som honom?

- Det är klart att man ju inte kan vara någon man inte är utåt sett. Samtidigt måste man stå upp för sina åsikter, så egentligen borde vi ta fajten mer.

Sebastian Samuelsson håller med.

- Klart att ju fler som pratar om det här desto enklare är det att påverka. Det är ju bara att kolla på vår världscupsavslutning i Ryssland i våras (Samuelsson bojkottade den på grund av landets dopningsskandal) – om fler hade gått ut och sagt att de inte åker dit, då hade det kanske inte blivit någon tävling där, säger han.

TT: Har det alltid varit självklart att öppet ta ställning så mycket som du gör?

- Ja, mer eller mindre. För mig har det alltid varit viktigt, jag ser mig om i världen och reflekterar över vad som händer. Just i det här fallet tycker jag att det är mycket som är fel och det är ju också något som påverkar mig väldigt mycket i mitt karriärsval, säger han.

Känner stöd

- Sen har jag också märkt att med två OS-medaljer så får man verkligen ut sitt budskap på ett bra sätt och jag har lite sett det som mitt ansvar att faktiskt prata om de här sakerna för att det är en viktig grej inom idrotten just nu.

Han berättar att han känner ett stort stöd från hela idrottsrörelsen. De största kritikerna är ryska befolkningen och så de högt uppsatta ledarna inom Wada som kan få en känga då och då. Åsikterna tog honom förra veckan till Vita huset för en diskussion om antidopningsarbete. Men han har också fått ta emot hot.

- Men det är många som tycker som jag och på något sätt känns det som att vi är alla i det här tillsammans. Det är inte alla som pratar om det officiellt men det är många som känner likadant.

"Inte så jobbigt"

Försäsongsträningen med Wolfgang Pichler är stenhård, och man kan fråga sig hur Samuelsson hittar energin till att också orka driva sina hjärtefrågor i sociala medier och på andra håll.

- Jag tycker det här har gett mig energi. Jag antar att om jag hade tyckt att det var för betungande då hade jag blivit tvungen att ta en mindre roll, det är ändå idrotten som kommer först. Men jag tycker att det går att kombinera alldeles utmärkt. Det är inte så jobbigt att ha åsikter.