Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Bildbyrån

Pettersson snuvade Tjeckien i toppmötet

En förkylning gjorde honom till frågetecken – men Elias Pettersson kom till spel och blev ett utropstecken. Växjös forwardsstjärna sköt det matchvinnande målet i gruppfinalen mot Tjeckien, seger med 3–1, i JVM-hockeyn.

Segern gjorde att Juniorkronorna tog greppet om förstaplatsen i grupp B i junior-VM.

Det kan bli nog så viktigt. Den andra gruppen är ett getingbo med USA, Kanada och Finland i toppen. Slovakien och Danmark ser ut att göra upp om fjärdeplatsen och blir i så fall kvartsfinalmotståndare för segraren i Sveriges grupp.

Det är alltid bättre att få möta ett sämre lag även om vi inte ser ner på någon motståndare. Vi ska göra vårt jobb och vårt bästa oavsett vilket lag som står på andra sidan, säger Pettersson som sköt 2–0-målet i numerärt överläge med en sylvass projektil.

LÄS OCKSÅ: Största stjärnorna i JVM

Växjöforwarden har varit glödhet hela hösten och ledde poängligan i SHL när han åkte i väg till junior-VM i Buffalo.

Nervös väntan

Förkylningen som hotade hans medverkan mot Tjeckien påverkade inte målformen. Det fanns en viss nervositet hos Elias Pettersson om han skulle kunna spela eller inte.

Det har varit lite jobbigt med förkylningen, men jag hade en bra dialog med PA (lagläkaren PA Bergsten) och så testade jag på morgonvärmningen och då kändes det bra, berättar han.

Målet var Elias Petterssons andra i turneringen och efter två matcher står han på tre poäng. Skillnaden är gigantisk jämfört med i fjol då han hade en misslyckad JVM-turnering med bara en assist på sex matcher.

Då satte forwarden från Ånge i Västernorrland alldeles för hård press på sig själv. Nu visar han allt det självförtroende han saknade då och sköt exempelvis en tredjedel av Sveriges 15 skott i första perioden mot Tjeckien.

Jag har tränat mycket och fått ett bättre skott. Skjuter man inte så är det svårt att göra mål, säger han.

Klarade tre mot fem

Juniorkronorna gjorde en lysande första period och gick fram till 2–0-ledning efter mål av Marcus Davidsson och Pettersson.

I den andra tappade svenskarna spelet och tjeckerna fick utdelning i numerärt överläge.

I början av tredje perioden var svenskarna illa ute, men klarade ut spel tre mot fem under 1.35. Sedan säkrade Alexander Nylander segern med sitt 3–1-mål i numerärt överläge – Sveriges andra fullträff i spelformen i matchen och fjärde totalt i turneringen.

Nylander stod för ett mål och en assist och Rasmus Dahlin för två assist.

Sveriges imponerande rad av gruppspelssegrar i JVM växte till den 42:a i ordningen och Juniorkronorna har inte förlorat en gruppspelsmatch i turneringen sedan nyårsafton 2006 mot USA.