Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Växjö tackar bortaklacken efter att ha utökat till 3–1 i matcher i kvartsfinalen mot Brynäs.

Pettersson ordnade matchboll för Växjö

Elias Pettersson vann grundseriens poängliga men i slutspelet har det gått trögare – tills nu. När Växjö vann den fjärde kvartsfinalen mot Brynäs med 5–3 hade 19-åringen en klubba med överallt.

Det var han som kom i vägen för en studsande puck och med bröstet ofrivilligt styrde in 3–2 till Brynäs redan efter 42 sekunder i den tredje perioden.

Men Elias Pettersson var också inblandad i Tuomas Kiiskinens 2–2-kvittering och Robert Roséns 4–3-mål samt punkterade matchen helt med sitt första slutspelsmål i karriären (5–3) i slutet av matchen.

En riktig hockeykaramell där Växjöjunioren först drog bak pucken och fintade bort en Brynässpelare innan han prickade krysset:

- Jag försöker alltid se vad jag har runtom mig, om jag har tid eller måste skjuta snabbt. Nu fick jag tid att sikta in mig. Lite lättnad var det väl och ett viktigt mål som gjorde det svårare för Brynäs.

"Fick hjälp av laget"

Precis så, för bensinen tog helt enkelt slut där för Brynäs som hade tagit ledningen tre gånger om trots att Växjö vann skotten i första perioden med 22–5 och totalt i matchen med 47–19.

Elias Pettersson noterades faktiskt bara för ett av alla Växjöskotten på mål men bidrog desto mer till det spelövertag som till slut knäckte Gävlelaget.

- Elias har utvecklats i den här matchserien, växte även i den här matchen, förstår mer och mer vad ett slutspel innebär och har visat på slutet hur duktig han är. Han har inte låtit sig stressas eller bli frustrerad när poängen har uteblivit utan har haft stort tålamod fast han är så ung, säger Växjös assisterande tränare Jörgen Jönsson.

Förväntningarna efter poängligasegern har inte varit helt lätta att bära:

- I de första matcherna var jag väldigt nervös men då fick jag hjälp av laget och ledarna att växa in i det. För det har varit mycket tryck. Inte så att jag gått och tänkt på det så, men det har funnits någonstans i bakhuvudet att jag har den pressen på mig. Men jag gillar utmaningar, så det är lugnt.

Bäddat för avgörande

För Brynäs är det dåliga nyheter, liksom att man nu ligger under med 1–3 i matcher trots en enorm viljeprestation hemma i ett nästan fullsatt Gavlerinken i den fjärde kvartsfinalen.

- Otroligt surt att vi tappade ledningen i sista. Det kändes ju som att det skulle bli en rysare ända in i slutet men vi släpper till alldeles för mycket chanser och till slut blir det utdelning för Växjö, säger Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist.

TT: 19–47 i skott i dag och 1–3-underläge i matcher, vad talar för att Växjö inte avgör på måndag?

- Att det inte är så lätt att spela den där avgörande matchen när man "bara" ska slå in spiken. För oss blir det enbart kul att åka ner dit och förstöra. De vill väl duka upp men vi ska göra allt vi kan för att förstöra festen för dem.