Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pettersson: "Ajax har fått tron tillbaka"

Dennis Bergkamp beundrade honom och Johan Cruyff sägs ha legat bakom att han kom till Amsterdam. På onsdag sitter Stefan Pettersson, 54, på Friends och ser ett Ajax som påminner om det han själv spelade i.

När Bergkamp, numera assisterande tränare i Ajax, hyllades med en avskedsmatch 2006 valde han ett möte mellan Arsenal och Ajax. Bergkamp bjöd in några av de spelare som betytt mest för honom. Bland Ajax veteraner fanns Johan Cruyff, Marco van Basten, Edwin van der Sar, bröderna Frank och Ronald de Boer, Frank Rijkaard, Edgar Davids – och Stefan Pettersson.

Under de sex åren (1988–1994) i Ajax vann Pettersson ligan, cupen och Uefa-cupen och gjorde ett avtryck inte ens en ung Zlatan Ibrahimovic kunde leva upp till.

Det är 23 år sedan Pettersson flyttade hem till Sverige, men han är fortfarande ihågkommen i Amsterdam. Den nederländske journalisten Mike van Damme skriver som bäst en biografi om Petterssons långa karriär och själv håller han kontakten med klubben.

"En stark kultur"

- Det blir per automatik med tanke på det jag håller på med (spelaragent). Vi hade en återträff med laget som vann Uefacupen 1992 och då träffade jag nästan alla igen. Nu kommer många upp och förhoppningsvis träffar jag rätt mycket folk då också, säger Pettersson.

Den här vintern och våren har ett gäng unga Ajax-spelare tagit Europa League med storm och nått finalen mot Manchester United.

Stefan Pettersson är inte förvånad.

- I grunden försöker man hålla i det man är bra på och kända för, den filosofi som gällt länge, att bygga ungdomar, få dem att blomma upp och ge dem chansen. Det är en stark kultur, det är Johan Cruyffs anda som vilar över klubben och den har levt i alla år.

TT: Hur skulle du beskriva laget?

- Om man tänker sig att Ajax spelar bra fotboll med individuella prestationer, så är det ett sånt lag i sina bästa stunder. De spelar med övertygelse. "Amsterdams bluff" är ett uttryck, ett självförtroende med utsträckt bröst, som att man leder med ett mål innan man går ut på planen.

Laget köps sönder?

TT: Amsterdams bluff?

- Ja, man kan översätta det direkt till svenska. Man har som lag, som grupp, en sån utstrålning och karisma att motståndaren backar lite. Så har det varit tidigare, men inte på senare år. Nu känns det som den tron är tillbaka. Stämmer det, kommer Ajax att göra det svårt för United.

TT: Kan det vara en ny storhetstid på väg för Ajax?

- Någon storhetstid som varar över ett par år, tror man nog inte på. Killarna som kommer upp och gör det bra blir attraktiva för större klubbar och större ligor. Det blir svårt att hålla dem kvar, trots att Ajax kan betala höga löner, eftersom de stora ligorna är mer attraktiva för en fotbollsspelare som vill prova sina vingar.

- Samtidigt är det väldigt kul att spela fotboll i Ajax som det sett ut den senaste tiden. Förhoppningsvis tycker killarna det också och lämnar inte bara för en större liga och en större pengapåse.

TT: Hur var det nu, var det Cruyff som låg bakom att du hamnade i Ajax 1988?

- Cruyff visste vem jag var, men han försvann innan jag kom dit. Beslutet var inte Cruyffs, men han kanske gav en rekommendation, det vet jag inte, säger Petterson.

"De är inte rädda"

TT: Din magkänsla inför finalen?

- Det är otroligt ovisst. United har inte rosat marknaden på sistone, men samtidigt vet man att det är ett väldigt bra lag, som har spelare som kan avgöra och kanske fler spelare som varit i den här situationen tidigare.

- Men ett ungt, optimistiskt, positivt Ajax kan ställa till det för United. De är inte rädda för det och jag hoppas att de vinner.