Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Petter Northug döms till fängelse i sju månader

Under måndagen hölls rättegången mot Petter Northug.
Den legendariske norske skidåkaren erkände både fortkörning och narkotikainnehav.
Nu döms han till sju månaders fängelse vid Oslos tingsrätt.

Den norske förre skidkungen Petter Northug stod åtalad för fortkörning och narkotikainnehav. Under måndagen gick rättegången mot Northug av stapeln i Oslos tingsrätt.

Åklagaren yrkade på åtta månaders fängelse, samt att Northug skulle få sitt körkort indraget. Någonting norrmannens försvarsadvokat ansåg var i det strängaste laget.

Northug valde att erkänna på alla åtalspunkterna, och fanns därför skyldig.

Domen blev inte åtta månaders fängelse, som åklagaren yrkade på. Det blev sju månader och indraget körkort på livstid. Domen är ovillkorlig, och kommer inte att överklagas. Detta meddelade Northug när han accepterade utfallet på plats.

– Han önskar att ta straffet han fått och gå vidare i livet. Det var bra att få det avklarat innan jul, säger advokaten Halvard Helle.

Andra domen på kort tid

Maxstraffet man kan avtjäna med fotboja i Norge är sex månader, och Northug, som dömdes till sju månader, kommer därför att behöva avtjäna tiden i fängelse.

Incidenten han döms för inträffade den 17 augusti i år, då Northug körde 168 kilometer i timmen på en 110-väg. Vid en husrannsakan i samband med händelsen hittades tio gram kokain i norrmannens hem.

Det är inte första gången Northug hamnar i onåd med lagens långa arm. 2014 dömdes norrmannen för rattfylla, och dömdes till 50 dagars fängelse och indraget körkort. Då avtjänades straffet i fotboja.

– Bara ett år efter att ha fått tillbaka körkortet så hände det här. Det visar att de inte lärde sig av den första domen, sa domare Ole Kristen Överberg i samband med den nya domen förkunnades.

Northug är den mest framgångsrika skidåkaren någonsin med sina 13 VM-guld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.