Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Växjös Joel Persson, vänster. Arkivbild.

Perssons saga och rekordjakt fortsätter

Färjestads rekord, 118 poäng på en säsong, har stått orört i snart 16 år. 2–0 hemma mot Linköping gör att Växjö ännu har chansen att bli det lag som spelat in flest poäng under en säsong i SHL/elitserien genom tiderna.

Förra säsongen spelade Joel Persson, 23, division 1-hockey i Kristianstad och tanken på att snart ha en stor roll i Sveriges bästa lag fanns inte i hans värld.

- Vid den här tiden visste jag om att det fanns några klubbar i allsvenskan som var intresserade.

TT: Vad tänkte du när Växjö hörde av sig?

- Först trodde jag inte att det var sant, jag var tvungen att kolla upp telefonnumret direkt. Sedan var det inget att tveka på. Men om någon sagt det innan hade jag tänkt att den varit helt bakom flötet.

Frågan fick svar

De båda målvakterna, Viktor Fasth i Växjö och Jonas Gustavsson i Linköping, var matchens lirare så här långt. Frågan om Växjö ännu skulle ha möjlighet att nå 119 poäng, och därmed passera Färjestads notering från säsongen 2001/2002, skulle få ett svar. 6.18 in i den tredje perioden trillade pucken in i nätet bakom Jonas Gustavsson. Tuomas Kiiskinen gav Växjö ledningen och läge för fortsatt rekordjakt. Kort senare kom 2–0-målet genom Elias Pettersson assisterad av Joel Persson. Linköping var ett besegrat lag den här eftermiddagen och bara Jonas Gustavssons monsterräddningar stoppade fler Växjömål.

SHL/elitserien har på senare år avgjorts under såväl 50, 52 som 55 omgångar och därmed är det omöjligt att bedöma en poängskörd på lika villkor. Men fakta är att tre poäng i de tre matcher som återstår skulle göra Växjö till ny rekordhållare och Joel Persson skulle ta rekordet från sin assisterande tränare Jörgen Jönsson som spelade i Färjestad under deras rekordsäsong.

- Det vore såklart kul, men det är inget vi lägger någon vikt vid. Vi vill vinna alla matcher.

Slutspel ny upplevelse

Efter grundserien väntar ett rafflande slutspel. Också det en helt ny värld för 23-åringen.

- Det ska bli fantastiskt kul. Jag har spelat kval tidigare men det här blir en ny upplevelse för mig. Jag har ju hört att det är ännu bättre stämning på matcherna och sådär.

Förra våren fick seriesegraren Växjö respass redan i kvartsfinalen mot Malmö.

- Alla börjar om på noll och det är oerhört jämnt mellan lagen bakom oss, alla är bra. Men först har vi tre tuffa matcher kvar i serien, det gäller att ha fokus från start varje gång, säger Joel Persson.