Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Norrköpings Gudmundur Thorarinsson jublar efter sitt mål mot BP.

"Peking" sätter press på AIK: Finns en chans

IFK Norrköping gjorde vad de kunde för att hålla liv i den allsvenska guldstriden. 1–0-segern mot nästjumbon BP säkrade Europaspel och gör att avståndet upp till serieledande AIK bara är en poäng.

Formstarka IFK Norrköping bjöd inte på några vidare chanser i första halvlek och trots ett stort spelövertag var det inte Simon Thern eller Alexander Franssons långskott som var halvlekens vassaste möjligheter. De skapade i stället hemmalagets vindsnabba anfallstalang Jack Lahne och Tim Söderström på kontringar.

15 minuter in i den andra halvleken lossnade det dock för topplaget. David Moberg Karlsson knorrade ett läckert skott i stolpen, Gudmundur Thorarinsson snappade upp returen och placerade rappt in bollen bakom en ställd Nikola Petric i BP-målet.

Svettig avslutning

Men det blev en minst sagt svettig avslutning för IFK Norrköping, som med blotta förskräckelsen till slut inkassera tre blytunga poäng i jakten på den allra ädlaste medaljen.

- Efter att vi gör 1–0 är det många spelare som springer runt och tror att bollen är en bomb, då går det inte spela fotboll, säger Simon Thern.

- Vi får skärpa till oss lite. Vi blir för försiktiga och rädda och i stället för att bara köra. Bara för att vi leder kan vi inte sluta spela fotboll. Det har vi gjort ett par gånger i år men egentligen kommit undan i alla.

AIK, som spelar sin tredje sista match för säsongen mot Östersund under torsdagen, kan nu vid en förlust bli pressade av IFK Norrköping in i det sista.

- Vi har lyckats spela före dem i två matcher i rad och sätta lite press. Jag tror inte att det är en nackdel. Nu känner de oss åtminstone, säger Thern.

Mittfältstjärnan ger ändå inte sitt lag så stora chanser till att sno åt sig guldet under avslutningen av säsongen.

"Stolt"

- Det är tre matcher kvar (för AIK). Av 27 möjliga har de förlorat en. De behöver troligtvis en till om de inte spelar tre kryss. Det finns en chans men jag ser den som ganska liten ändå.

I IFK Norrköping gladdes man i stället mest åt den säkrade Europaplatsen.

Tränaren Jens Gustafsson kommer att följa AIK:s match på tv men menar att han inte hör så mycket guldsnack i laget.

- Vi är väldigt stolta oavsett hur det går i de två sista matcherna och hur det går för de andra. Vi har i dag säkrat en Europaplats och det är en alldeles enastående prestation. Spelarna har gjort det fantastiskt bra och jag är stolt över att vara en liten del av det, säger han.