Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pehrsson vet vad han vill

Heltidsproffs, gemensam frukost och fokus på anfallsspel. Nye Gaistränaren Magnus Pehrsson har redan satt sin prägel på laget - och mer är på gång.
Gaisgården har fått ett ansiktslyft och har det mesta som en allsvensk klubb kan begära. Däremot återstår en del när det gäller tränarnas faciliteter. GP träffar Magnus Pehrsson på sitt "kontor" i den byssja som står bredvid spelarnas gym.
Det har gått drygt två månader sedan han presenterades som ny Gaistränare, men han har redan infört flera förändringar. Bland annat är samtliga spelare numera heltidsproffs och ett större fokus kommer att ligga på kost och hälsa, där gemensam frukost är ett inslag.
- Det är ett sätt att konkurrera, säger Magnus Pehrsson. Vi har även bestämt att öka träningsdosen med ytterligare ett fyspass, ett teoripass och en teambildningsaktivitet per vecka. Totalt blir det tio pass i veckan under försäsongen.
Gais har de senaste två säsongerna slutat elva respektive tia. I år är målsättningen att hamna "på övre halvan". Inför fjolårssäsongen köpte klubben bland annat fyra anfallare, Anatoli Ponomarev, Tobias Holmqvist, Sheriff Suma och Migen Mimelli, men målskyttet från kvartetten var tunn och lagets bäste målskytt blev istället försvararen/mittfältaren Bobbie Friberg Da Cruz med fyra mål. När allsvenskan summerades var det bara Trelleborg och Brommapojkarna som gjorde färre mål än göteborgarna.
- Svagheten i fjol var anfallsspelet, konstaterar Magnus Pehrsson. Vi kommer att lägga betydligt större fokus på det i år och vår utgångspunkt är att välja spelare som är mer offensivt lagda än tidigare.
- Vår identitet skall ändras från ett lag som alltid försvarat sig med hela laget till att bli mer offensivt och behålla bollen längre. Det handlar om att våga lite mer. Basen med försvarsspelet är redan lagd och det kommer vi bara att slipa på.
Ett annat område som kommer att prioriteras är tekniska hjälpmedel.
- Vi har köpt in verktyg som skall göra matchanalyser bättre och ett pulssystem av den senaste varianten. Det innebär att spelarna kommer att uppleva det som väldigt vetenskapligt, berättar Magnus Pehrsson.
Följer europeisk trend
En trend inom den europeiska fotbollen är att någon av tränarna sitter på läktaren istället för vid plan. Det kommer även att gälla Gais från och med i år, fast vem av de assisterande tränarna Patrik Johansson eller Matti Demegård som får uppdraget är inte klart.
- Vi får se under våren vem det blir, säger Magnus Pehrsson. Däremot kommer jag själv att vara i båset.
31-årige Magnus Pehrsson är född i Malmö, men uppväxt på Lidingö. Privat är han gift med Britta och om tid finns säger han sällan nej till en golfrunda. Efter tiden i IFK Göteborg flyttade han till Djurgården, men tvingades sluta 2002. Då hade han inga planer på att bli tränare, men ville ändå vara kvar inom fotbollen på något sätt. Han läste Sports Management-programmet på GIH under tre år, där tanken att arbeta som sportchef eller klubbdirektör blev allt tydligare.
- Genom Djurgårdens samarbete med Åtvidaberg fick jag chansen att bli assisterande tränare. Därefter flyttade jag till Sirius, men hoppade av och började istället arbeta som biträdande sportchef i klubben. Då trodde jag kanske inte att jag skulle träna ett lag igen.
Just möjligheten att inte "bara" bli Gais nya tränare utan få ta ett större ansvar kring a-truppen var ett skäl till att han valde grön-svart framför bland andra Örebro och ytterligare en allsvensk förening.
- Kombinationen att coacha laget samtidigt som man tar ett långsiktigt ansvar på ungefär liknande sätt som managerrollen i England är en dröm, säger Magnus Pehrsson. Det känns som om förutsättningarna för att lyckas är väldigt goda då och framförallt har man allt i sina egna händer.
- Jag har sett problem i relationen mellan tränare och sportchef. Många är "bara" tränare och inte så intresserade av den andra biten och då måste man ha en sportchef bredvid sig.
Inte okänd i Göteborg
Stockholmaren Magnus Pehrsson är inne på sin andra sejour i Göteborg. Säsongen 1997 värvades han till Blåvitt, men hymlar inte med att många anser att det säkert var en "floppvärvning".
- Jag blev knäskadad efter två månader och gjorde tre operationer på ett år. Andra året spelade jag, men det blev absolut inte som jag hade tänkt mig. Tanken var ju att Blåvitt skulle vara ett steg att ta mig ut i Europa.
Istället blev det Djurgården. Där bildade han innermittfält med IFK Göteborgs nuvarande tränare Stefan Rehn, 41, och i år är det två stockholmare som styr stadens två allsvenska lag.
- Jag har tyvärr inte haft någon kontakt med honom de senaste åren. Han är en väldigt skön person och tidigare spelade vi lite golf tillsammans. Magnus Haglund (Elfsborg), 34, har ju öppnat dörren för oss yngre tränare och gjort det bra. Det kan hänga ihop även med att många klubbar har unga sportchefer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.