Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö F:s guldtränare Magnus Pehrsson kramar om Erdal Rakip.

Pehrsson: "Hoppas att jag får vara kvar"

Bäst i Sverige räcker inte alltid i Malmö. Guldtränaren Allan Kuhn tackades med en fot i baken när förra säsongens firande hade lagt sig. Hur går det för Magnus Pehrsson?

Hittills har det aldrig hänt att alla varit nöjd med tränaren, oavsett om du vinner ett SM-guld eller kommer sist i en tabell. Men i dagsläget finns inget som talar för att den klubbens senaste guldtränare inte får skruva vidare på framtidsprojektet Malmö FF.

- Jag ser fram emot att fortsätta, säger han.

Det är aldrig lätt att vinna en serie och det är en bedrift att göra det från, så gott som, start till mål. Det 20:e allsvenska guldet viktes åt MFF redan på den allsvenska upptaktsträffen i mars, där den eniga fotbollsexpertisen med klar majoritet förutsåg en ny guldsäsong.

Det var också arbetsbeskrivningen när Pehrsson tog över sedan dansken Kuhn skickats över sundet. Vinn igen och utveckla laget.

- Jag har alltid haft den här bilden, att vi ska vinna. Det kanske låter löjligt, men jag har levt efter det och ställt in mig på det.

- Allt jag gjort har strävat mot det, säger Pehrsson.

Inte längre bara en bonus

Men ett allsvenskt guld är inte tillräckligt för Malmö FF. Det som förr var en trevlig bonus med spel i Europa är numera ett starkt önskemål gränsande till krav. Grunden till särställningen i svensk klubbfotboll, ekonomiskt som sportsligt, lades i två raka gruppspel i Champions League. Det gav klubben möjlighet att expandera på alla fronter och skapa ett ännu större försprång.

Trots att Kuhn fixade guldet och kvalspel till Champions varade han bara en säsong. Det sägs att dansken tappade omklädningsrummet, att han inte ansågs skicklig nog för att bygga ett MFF med sikte på ett nytt gruppspelsäventyr. Det var därför han fick gå – och trots den sportsliga framgången hamnade Kuhn i facket för felrekryteringar.

Ett överraskande val

Valet av Pehrsson var inte okontroversiellt. Hans senaste jobb i allsvenskan fick ett plötsligt slut när han inte ville fortsätta i Djurgården våren 2013. Pehrsson uppgav att han hotats av supportrar efter den svaga starten på säsongen. Hoten polisanmäldes, men åklagaren lade ned förundersökningen. Inget gick att bevisa, ord stod mot ord.

Estlands landslag gjorde inga större avtryck i världsfotbollen när Pehrsson var där under några år. Men att samla på sig erfarenheter och kunskap är aldrig fel och 40 år gammal fick han svensk klubblagsfotbolls mest prestigefyllda jobb.

Pehrsson anses noggrann och tydlig, en modern tränare som ger spelarna detaljerade instruktioner och håller sig uppdaterad kring träningsmetoder.

Ändå har han stundtals varit ifrågasatt.

- Så fort man inte vinner, tror jag att man är ifrågasatt i min roll. Det får man leva på.

I diket mot Skopje

Utåt sett gick det länge som en dans. Vi pratar om månader tillbaka när årets serie ansågs avgjord, att det dröjde till den 16 oktober handlar mest om att spelarna omedvetet insåg att det där snacket låg det rätt mycket i.

Med moderna MFF-mått mätt har det inte varit en perfekt säsong. Att åka ur mot Vardar Skopje i CL-kvalet var en rejäl dikeskörning. Misslyckandet visade att en klar och tydlig ledning av allsvenskan inte säger så mycket i ett internationellt perspektiv.

Pehrsson har en del att göra i samarbete med främst sportchefen Daniel Andersson. Till skillnad mot Kuhn lär han få han möjligheten.

TT: Nästa steg?

- Att bli bättre. Jag tycker att vi de sista två månaderna är bättre än i våras. Det är en annan helhet över oss, men vi har en del kvar att jobba med, säger Pehrsson.