Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hästen All In och Peder Fredricson har gjort många bra prestationer tillsammans.  Bild: SCOOP DYGA
Hästen All In och Peder Fredricson har gjort många bra prestationer tillsammans. Bild: SCOOP DYGA

Peder Fredricson vill ta sats mot OS med framgångsrikt Gothenburg Horse Show

Peder Fredricson är det stora dragplåstret till världscuphoppningen i Scandinavium – men fokuserar själv mest på sommarens OS.
– Jag känner press på mig att leverera varje helg, säger han.

Det är lugnet före stormen, eller kanske snarare festen. Torsdagen smög i gång tävlingarna i Gothenburg Horse Show med de yngre klasserna och en presskonferens. Mittpunkten på den, precis som på tävlingarna som helhet, är Peder Fredricson.

– Jag mår väldigt bra och jag hoppas hästarna ska göra det med, säger den dubble OS-medaljören.

2020 är ett OS-år och det påverkar sättet en av svensk ridsports mest erfarna ryttare lägger upp säsongen. Mästerskapet i Tokyo drar inte i gång förrän i sommar men redan nu ligger stort fokus på tävlingarna i Japan. Men fram till dess skadar det inte att göra bra i från sig i världscupen.

LÄS MER: "Jag tänker mycket på detaljerna"

I Göteborg hoppar han den sista kvaltävlingen till finalen i Las Vegas och han behöver en framskjuten placering för att ta sig till spelmeckat i Nevada.

– Det förändrar ingenting i mitt upplägg eller hur jag tänker kring tävlingen. När man är här vill man göra så bra ifrån sig om möjligt ändå. Skulle det gå som vi hoppas så kvalar vi också in dit, säger han.

Nära seger 2019

I fjol var han en rivning i från att ta hem segern när världscupfinalen gick i Göteborg – och det är med den känslan han går in i hoppningen den här helgen.

– Man känner att man har bra minnen härifrån bara man kommer in här. Samtidigt kan man inte leva på dem. Det är ett nytt år och nya förväntningar och nya banor som ska hoppas felfritt. Det är helt nya förutsättningar, men visst är minnena trevliga att tänka tillbaka på.

Peder Fredricson

Född

: 30 januari 1972 i Södertälje.

Familj

: Hustru Lisen, sönerna Carsten, Hjalmar och Bill.

Bor

: På Grevlundagården på Österlen i Skåne.

Yrke

: Hoppryttare.

Några meriter:

Tog individuellt EM-guld i Göteborg 2017 samt OS-silver individuellt i Rio de Janeiro 2016, OS-silver i lag i Aten 2004, OS-fyra individuellt 2004 och EM-silver i lag i Göteborg 2017.

Mer:

Framröstad av svenska folket till Radiosportens Jerringpris för sina insatser 2016 och 2017.

Även bra på:

Att teckna. Är utbildad i grafisk design.

Hur värderar du det här jämfört med OS i sommar?

– OS är det stora målet för i år. Vi har lagt upp uppladdningen för hästarna efter OS. Men det finns många andra tourer att ta hänsyn till också. Världscupen är ett väldigt kul format. Förra året var första året jag red världscupfinal här i Göteborg. Det var verkligen en kul tävling att vara med i.

Peder Fredricson är en av förhandsfavoriterna i världscuptävlingen i hoppningen i Scandinavium. Bild: Mathias Bergeld
Peder Fredricson är en av förhandsfavoriterna i världscuptävlingen i hoppningen i Scandinavium. Bild: Mathias Bergeld

Hur påverkar din prioritering av OS din satsning här?

– Det påverkar inte någonting nu när vi väl är på plats. Det är mer att man planerar för varje häst lite annorlunda. Hur man ska förbereda sig. Två hästar åker till exempel till Doha och tävlar den här helgen.

– Man får lägga upp en så bra plan man kan för varje häst, alla mina hästar är olika och behöver olika saker. Vissa ska tävla mer än andra.

Än har han inte bestämt sig för vilken häst det blir som han rider under OS i Tokyo – men All In lär ligga bra till.

– Jag försöker hålla alla hästar jag har i stallet en fair chans. Personligen skulle det vara fantastiskt att ha All In i bra form inför OS. Men i slutändan får jag vara glad om jag har någon häst som är i bra form.

Inte störts av fortkörning

Den 8 januari stoppades Peder Fredricson i en trafikkontroll och tvingades lämna ifrån sig sitt kört. Anledningen var att han färdats i 116 kilometer i timmen på en 70-väg. 48-åringen skickade in en inlaga till Transportstyrelsen i ett försök att korta tiden hans körkort skulle vara indraget. Han skrev då bland annat att han var i stort behov av körkortet i sitt arbete och behöver det för att kunna fortsätta med hans verksamhet. Transportstyrelsen beslutade att dra in hoppstjärnans körtkort i två månader.

Har det här påverkat din uppladdning till Gothenburg Horse Show på något sätt?

– Nej, det skulle jag inte säga faktiskt.

Hur har det påverkat dig att det här har uppmärksammats i media?

– Ingenting alls egentligen. Det påverkar mig inte. Jag läser inte kommentarer och sånt. Man ska hålla sig inom hastighetsbegränsningarna. Jag har inte läst någonting om det här kanske just för att jag vet att jag har kört för fort. Det ska man inte men ... that´s it.

Påverkar det ditt jobb på något sätt?

– Det är klart att det gör det litegrann. När Lisen (Peders fru) säger att vi ska åka och handla får jag vara hemma och kolla skidskytte. Det har löst sig bra faktiskt, det har det gjort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.