Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rättegången om luftfakturor kopplade till Östersunds FK fortsatte med förhör med Peabmannen. Bild: Mats Andersson / TT
Rättegången om luftfakturor kopplade till Östersunds FK fortsatte med förhör med Peabmannen. Bild: Mats Andersson / TT

Peabmannen gav ny förklaring om fakturorna

Peabmannen har tidigare erkänt att han känt till luftfakturorna som är kopplade till Östersunds FK och som är centrala i rättegången mot honom, Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren som står åtalade för ekonomisk brottslighet.
I torsdagens förhör gav han en annan berättelse.

När rättegången i ekobrottshärvan med den tidigare ordföranden för Östersunds FK, Daniel Kindberg, rullade vidare under torsdagen var det den så kallade Peabmannens tur att förhöras.

Enligt åklagaren är Peabmannen en av nyckelpersonerna som möjliggjort överföringen av miljonbelopp till Östersunds FK under åren 2013 till 2017. Mannen, som förlorat sitt chefsjobb i Peab, står åtalad för grov trolöshet mot huvudman för att ha godkänt fakturor som han visste var osanna och kan bli skadeståndsskyldig mot Peab och riskerar även fängelse.

Gav annan historia

Försvaret har tidigare sagt att arbetet för de påstådda bluffakturorna utförts och hävdar att den åtalade inte haft något brottsligt uppsåt.

För ett och ett halvt år sedan erkände Peabmannen fakturabluffarna – men lade nu fram en annan beskrivning i Ångermanlands tingsrätt, enligt SVT Jämtland.

Enligt Peabmannens beskrivning ska Sollefteåföretagaren ha introducerats på stadsdel Norr som en sidoentreprenör av Daniel Kindberg och beställaren Östersundshem.

"Svårt att tänka"

Uppdragen gjordes aldrig på uppdrag av Peab och själv säger han sig bara ha haft till uppgift att fakturera vidare det Sollefteåföretagaren ville ha betalt för. Det var en udda och ”ovanlig” lösning, förklarade han enligt SVT Jämtland, men beställaren ville ha det så. Jobben till Sollefteåföretagaren uppges ha fördelats av Daniel Kindberg.

Enligt Östersunds-Posten fick också Peabmannen frågor om varför han tidigare erkänt varpå han enligt tidningen svarade tyst och pressat:

– Det var svårt att tänka överhuvudtaget, det var svårt att ta in.