Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barcelona's Pau Gasol är en av Spaniens största profiler detta OS.  Bild: Marius Becker
Barcelona's Pau Gasol är en av Spaniens största profiler detta OS. Bild: Marius Becker

Pau Gasol har vunnit VM och NBA – veteranen saknar bara OS-titeln

Varje dag plockar GP fram en OS-atlet i ljuset. I dag: den spanske basketspelaren Pau Gasol.

– Nu vill jag bara fokusera på att nå min högsta nivå under denna stora utmaning. Jag vill njuta, säger han.

Två år av skador fick vara nog. I februari skrev Pau Gasol till slut på kontraktet som slöt hans karriärcirkel. Han var tillbaka i Barcelona. Han var hemma.

– Jag utvärderade mina valmöjligheter i flera månader för att komma tillbaka till banan, men jag kunde inte ignorera min skada som jag hade fått hantera i två år. Jag behövde en progressiv plan för mig, så att jag kunde gå steg för steg. Barcelona erbjöd mig precis det. Att komma tillbaka till Barcelona har verkligen en speciell betydelse för mig, har han sagt.

Kan sluta efter OS

Spaniens bästa basketspelare genom tiderna vet inte hur länge till han ska spela. Kanske blir det här sista showen. Sista chansen att vinna ytterligare en stor titel tillsammans med brodern Marc. Den skulle i så fall läggas på en redan stor hög. VM-guld 2006, dubbla OS-silver och två NBA-titlar. Listan kan göras lång.

– Vi får se efter spelen. Jag ska koppla bort för en tid och då kommer det vara rätt tid att reflektera över min framtid, prata med min familj, se hur jag känner och väga de olika möjligheterna.

Innan tiden för återhämtning och reflektion börjar är det dock dags för ett stjärnspäckat och efterlängtat basket-OS. Spanien går in i turneringen som en av medaljaspiranterna, med USA som självskriven guldfavorit.

Pau Gasol med landslagskollegor öppnar med match mot hemmanationen Japan på måndagen. Washington Wizards Rai Hachimura, som bar den japanska fanan på invigningen, blir den kanske viktigaste nöten att knäcka för spanjorerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.