Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Patrik Sjöberg: ”Man känner sig fan nästan misshandlad”

I våras svävade höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg, 56, mellan liv och död efter att ha drabbats av en tvåsidig lunginflammation och en livshotande blodförgiftning. För en dryg månad sen visade det sig att bakterierna var tillbaka och OS-medaljören tvingades återigen in till Sahlgrenska, som han kom hemifrån i helgen.
– Jag litar på att de vet vad de gör, men jag har haft extrem otur, berättar han för Sportbladet.

Det var efter att ha drabbats av en dubbelsidig lunginflammation och en livshotande blodförgiftning som den trefaldige OS-medaljören Patrik Sjöberg tvingades spendera två veckor i en respirator i våras. I oktober visade det sig att bakterierna hade kommit tillbaka – och Sjöberg behövde gå igenom ytterligare operationer.

– Jag gjorde en steloperation i ryggen eftersom bakterierna jag hade från början hade letat sig in i svanskotan och disken som ligger mellan svanskotan och kotan ovanför. De satte in skruvar och en grej som sitter där i stället för en disk, berättar han för Sportbladet.

När Sjöberg väl kom hem kände han sig trött och hade ont i såret efter operationen. Bakterierna hade kommit tillbaka – och två veckor efter operationen tvingades Sjöberg in igen.

Sjöberg: ”Har haft extrem otur”

Och numera verkar det gå åt rätt håll. Efter två operationer inom loppet av en vecka, och en vakuumpump i ryggen däremellan, är OS-medaljören hemkommen från Sahlgrenska igen. För att hålla samma kurs framöver kommer han bland annat behöva gå på starka mediciner.

– Nu får jag två sorters penicillin, det är väldigt starka doser. Man känner sig fan nästan misshandlad. De håller mig också under uppsikt med tanke på levervärden och sådant. Det är en ganska tuff behandling för att få död på allt. Den ena bakterien är också väldigt svår att hantera. Jag får ta blodprover regelbundet för att se att allt läker och att jag inte får tillbaka någon infektion, berättar Sjöberg för Sportbladet.

– Jag litar på att de vet vad de gör, men jag har haft extrem otur. Den ena bakterien kan de inte förklara varför jag har. Även om sepsis är förekommande har man grymt otur om man åker på det. Att det sedan kommer tillbaka…. Det är luriga bakterier som finns överallt på huden och är totalt ofarliga i det fria. Men så fort de kommer in i kroppen är det väldigt farligt, och det blir väldigt snabbt farligt. Jag har nog haft konstant infektion i kroppen i fyra till fem månader.

Går promenader i Slottsskogen

För att komma tillbaka i form kämpar Patrik Sjöberg numera med promenader i Slottsskogen i stället för höjdhoppställningar på 2,42. Samtidigt känner han att han behöver börja om hela tiden, vilket påverkat honom mentalt. Till exempel gick det bra med träningen innan han opererades igen i höstas.

Han har också haft problem med aptiten som konsekvens av operationerna. Efter den första i våras bestod kosten mest av juice under veckan som följde och Sjöberg gick ner 7-8 kilo på tio dagar. Framöver har han däremot hjälp av såväl familj som Foodora för att klara sig igenom vardagen.

LÄS MER: Patrik Sjöberg hemma från sjukhus

LÄS MER: Bakslag för Patrik Sjöberg – ska opereras igen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.