Foto: Niklas Larsson / David J. Phillip
Foto: Niklas Larsson / David J. Phillip

Patrik Sjöberg: ”Det är bara bullshit"

Den förre svenske friidrottsstjärnan Patrik Sjöberg är inte chockad över IOK:s beslut att låta Rysslands OS-trupp fortsatt få delta i OS, trots de senaste dopningsskandalerna.

ANNONS
|

Beskedet är till följd av att antidopningsorganisationen Wada presenterade en rapport i måndags om hur dopningsanvändandet har beordrats systematiskt från statlig nivå. I den framgår att Rysslands säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning i samband med arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM i fjol.

Friidrottstruppen, 67 personer, är redan avstängd men IOS väljer att inte stänga av hela den ryska OS-truppen. Beskedet säger istället att alla ryska idrottare måste bevisa att de är rena för att delta i OS.

Wada, ville tillsammans med 14 antidopningsbyråer där bland andra Sverige ingår, att alla idrottare skulle stängas av från sommarspelen. Men så blev det alltså inte.

ANNONS

LÄS MER:Beskedet: Ryska idrottare i OS - på villkor

"Det är tragiskt"

Patrik Sjöberg sitter på ett tåg när GP når honom på söndagseftermiddagen. Han är inte chockad över beskedet om att ryska idrottare får fortsätta trots dopingskandalen.

– Det var ju väldigt väntat, de kommer aldrig att stoppa dem. Det är tragiskt. De vet vad som försiggår men vågar inte ta de riktigt besluten.

Han menar att det är välkänt faktum att det pågår doping och att alla inom tävlingsidrott känner till det.

– Stora profiler uttalar sig om att de inte har någon aning, att de inte hade kunnat ana, det är bara bullshit. På min tid var det allmänt känt att så funkar det i Östeuropa, och USA för den delen. Det är historier som redan är berättade om hur systemet funkar.

Ryssland är en stormakt i idrottssammanhang som i princip alltid landar på topp tre i medaljligan. Patrik Sjöberg berättar att han har varit tillsammans med en längdhopparefrån Ryssland och att han då fick höra historier om hur det gick till på hennes tid.

Dåligt hanterad

Du tror inte att det har förändrats idag?

– Titta på de som sitter i förbunden – tränare, ledare – det är sådana som jag har tävlat mot. Den kulturen ändras inte.

ANNONS

Han tycker att dopingskandalen är dåligt hanterad.

– Det är en fars. Om man nu vet om det och har så pass mycket bevis kan jag inte förstå att man inte går ut med det. Först förnekar de och sen när de väl går ut med det visar de inte någon som helst vilja att gå till botten med problemet.

Hur tycker du att man borde agera?

– Livstids avstängning har jag alltid sagt. Med sådana här beslut är det lika bra att släppa allt istället. Det är vad de säger med ett sådant här beslut.

ANNONS