Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Hillergren/TT
Bild: Andreas Hillergren/TT

Patrik Sjöberg öppnar upp om sin alkoholism

Patrik Sjöberg är en av världens genom tiderna främsta höjdhopparen. Men livet efter idrottskarriären har präglats av 55-åringens beroenden – både till alkohol och tabletter.
Nu, efter fyra månader som nykter, berättar han i Nyhetsmorgon om hur allvarligt hans beroende har varit.
– Jag kan dricka fem flaskor vin på en kväll. Det var inget ovanligt för mig, säger han.

Slutet på 2019 var en omvälvande period för Patrik Sjöberg. Under hösten flyttade han från Göteborg till Örnsköldsvik för att komma tillrätta med sin relation till alkohol. I en intervju med Nyhetsmorgon pratar den nyblivne 55-åringen om de insikter han har kommit till under månaderna som nykter.

– Jag har alltid druckit och jag har alltid druckit mycket. Det blev en livsstil som jag inte hade något ont utav, tyckte jag. På senare år har det eskalerat. Och det är inte roligt längre, säger han.

Han beskriver hur han tidigare har ljugit om sina alkoholvanor. Han har berättat att han gått hem och lagt sig när vänner fortsatt kvällar på stan – men i själva verket har han fortsatt dricka själv.

Månaderna som nykter har han upplevt som fullständigt förändrande. I början på året kunde han för första gången på 30 år somna utan tabletter som hjälp – och han upplever att hans hjärna fungerar bättre än tidigare.

– Jag vet inte om jag kommer vara nykter resten av livet men jag vill komma till punkter att det är på mina villkor. Ska jag dricka ska det vara skönt och ha en sund inställning till det. Det har varit en flykt för mig att dricka.

På frågan om han betraktar sig själv som alkoholist svarar han jakande.

– Det är självklart för mig att man är alkholist. Jag skäms inte. Jag vet det nu när jag inte har druckit på en lång tid. Jag kan dricka fem flaskor vin på en kväll. För mig var det inte ovanligt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.