Hästen Timoko, Frankrike, med kusken Björn Goop vann Elitloppet 2017 på Solvalla.
Hästen Timoko, Frankrike, med kusken Björn Goop vann Elitloppet 2017 på Solvalla.

Pastore Bob klar för till Elitloppet

I november förra året fick Johan Untersteiner in Pastore Bob i träning. På sju starter har det blivit fyra segrar och 1,8 miljoner kronor i prispengar. Den största segern kom på lördagen i Finlandia-loppet på Vermobanan i Helsingfors med ett förstapris på hela 1,1 miljoner kronor. Direkt efter segern i Finlands största travlopp fick Pastore Bob en inbjudan till Elitloppet på Solvalla.

ANNONS
|

- Hästen har utvecklats enormt under vintern, men inte kunde jag tro att han skulle få en plats i Elitloppet i år, sade tränaren och kusken Johan Untersteiner.

Pastore Bob utnyttjade sin startsnabbhet och satt omgående i spets från innerspår. Untersteiner fick styra tempot helt och första kilometern gick efter beskedliga 1.12,5. Vinnartiden blev enkla 1.11,5 på den blixtsnabba Helsingfors-banan.

ANNONS

Utmanaren galopperade

- Jag hade bra feeling för att vi skulle få spets och min taktik var att köra så långsamt som möjligt. Sedan var det full fart sista 500 metrarna och då kändes det bra för min del. Heavy Sound kom fort i utgången av sista kurvan och han var en utmanare ett tag, men så galopperade han och då kändes det rätt klart, summerade Untersteiner.

Heavy Sound, körd av Kenneth Haugstad, kom väldigt fort genom slutsvängen och såg stark ut. Men när Haugstad ryckte av hästens huva så blev det galopp.

- Väldigt tråkigt förstås. Hästen blev rädd när jag ryckte av huvan och slog på en galopp. Heavy Sound kändes fin i det läget och vi är med i segerstriden utan galoppen, sade Haugstad.

Tackade ja direkt

Solvallas sportchef Anders Malmrot var på plats och bjöd omgående in Pastore Bob till Elitloppet.

ANNONS

- Det är min första elitloppshäst som jag har tränat själv och det är ju en dröm som går i uppfyllelse, sade Johan Untersteiner.

En av två ägare är Kari Lähdekorpi, som tidigare var proffstränare i Sverige men som nu flyttat tillbaka till Finland. Han tvekade inte utan tackade ja till inbjudan per omgående.

TT

Fakta: Inbjudna hästar till Elitloppet

Readly Express (Sverige), Uza Josselyn (Schweiz), Bold Eagle (Frankrike), Propulsion (Sverige), Maori Time (Australien), Ringostarr Treb (Italien), Urlo dei Venti (Italien) och Pastore Bob (Sverige).

ANNONS