Bad – en av aktiviteterna som Passalen erbjuder i sommar.
Bad – en av aktiviteterna som Passalen erbjuder i sommar. Bild: Mireille Rosas, Passalen

Passalen erbjuder aktiviteter för alla med hjälp av internet

I sommar erbjuds ett brett utbud av aktiviteter för Göteborgs barn och unga. För att se till att alla får ett så bra sommarlov som möjligt tar föreningen Passalen till teknikens hjälp.
– Vi vill skapa förutsättningar för unga med funktionsvariation till att leva ett mer inkluderande liv, säger Ia Kjellsdotter, verksamhetschef för Passalen.

ANNONS
|

I sommar har Göteborgs barn och unga möjligheten att delta i flertalet aktiviteter för att hålla sig sysselsatta.

Detta år har alla möjlighet att delta, mycket tack vare den ideella föreningen Passalen.

– Idén till Passalen kom när jag läste till fritidsledare och upptäckte att det var en målgrupp som inte var inkluderad i den ordinarie idén om hur man skulle skapa fritid för barn och unga, säger Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare i Passalen.

Passalen har funnits sedan 2006, och är en förening som arbetar med inkludering. Deras målgrupp är främst barn och unga med funktionsvariationer.

Föreningen samverkar främst med Göteborgs stad, men också med andra verksamheter, för att unga med funktionsvariationer ska kunna delta i den ordinarie fritidsverksamheten.

ANNONS

– Vi identifierade att det saknades verktyg och metoder för man skulle skapa inkludering inom den offentliga sektorn. Vi har specialiserat oss på detta, och arbetar med att få med alla i samma båt, säger Kjellsdotter.

Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare för Passalen.
Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare för Passalen. Bild: Passalen

För att göra detta anordnar föreningen aktiviteter som alla kan delta i, på ett sätt eller annat. Passalen har en app där ungdomar kan se vilka aktiviteter de kan delta i, och sedan anmäla sig till det som de finner intressant.

– Appen utgår inte ifrån vilken funktionsvariation du har, utan utifrån vad du vill göra. I nästa steg handlar den om vad du har för behov för att kunna utföra aktiviteten. Vi försöker göra det så normativt som möjligt, samtidigt som vi hela tiden försöker att arbeta med individernas behov. Ungdomar har olika behov och behöver olika stöd för att vara med. Men de kan vara med, och det är det viktiga, säger Kjellsdotter.

För att se till att alla ska kunna delta erbjuder Passalen ledsagare och unga ledare, som kan följa med unga och barn till aktiviteter. Denna tjänst är helt gratis.

En aktivitet som Passalen erbjuder, som brukar vara populär, är ett seglarläger vid Jubileumsparken.

– Seglingen är väldigt kul. Den är också unik för Göteborg och det är kul att göra den med GKSS (Göteborgs Kungliga Seglarsällskap). Det är en sådan aktivitet som blir väldigt inkluderande och det blir jag extra stolt över. När vi sitter i båtarna spelar det inte så stor roll hur du går, står eller hur du kommunicerar, säger Kjellsdotter.

ANNONS

Alla kan dock inte segla under covid-19-tider. Många med funktionsvariationer befinner sig trots allt i riskgrupper, och måste hålla sig inomhus.

För att se till att även dessa ska kunna hålla sig aktiva i sommar har Passalen i år tagit till en ny lösning.

– Två gånger om dagen under hela sommaren har vi ungdomsledare som gör massvis av roliga aktiviteter online. Då kan man haka på där. De har kört gympa, bakat och gjort egna såpbubblor. Det är också något som är viktigt för oss, just med tanke på att i är i en pandemi där vi måste tänka på allas säkerhet hela tiden. Det viktigt för oss att tänka på alla de som inte kan delta i utomhusaktiviteter, säger Kjellsdotter.

1. Prova på taekwondo i Kviberg.
Bild: MATS ANDERSSON

grade crossed
Om du är intresserad av att prova på kampsport i sommar kan du göra det i Kviberg. Träningen kommer att fokusera på lekfullhet, koncentration, självförtroende, balans, rörlighet och styrka. Taekwondo är bra för barns fysiska och psykiska utveckling.
2. Dans på Kvilleplatsen.
Bild: NILS JAKOBSSON

grade crossed
Snöra på dig dansskorna och ta dig till Kvilleplatsens färgglada dansplats! Dansbanan är öppen för spontandans, och du kan koppla in din egen musik via Bluetooth. Workshops och prova-på-tillfällen kommer också att erbjudas. Dansbanan på bilden är tyvärr inte den på Kvilleplatsen.
3. Prova på motorcross på Stora Holm.
Bild: MATHILDA AHLBERG

grade crossed
Hisingens MK bjuder in barn i 6-12-årsåldern till att prova på motorcross. Tillfällena kommer att hållas på Stora Holm, och måste bokas i förtid. Riktig fart, på riktigt.
4. Capoeira på Mötesplats Backa Brunnsbo.
Bild: JÖRGEN JARNBERGER

grade crossed
Capoeira beskrivs som en afrobrasiliansk kampform, med inslag av musik, dans och filosofi. I sommar kommer att ungdomar erbjudas möjligheten att prova på detta i Backa Brunnsbo.
5. Prova på amerikanska bollsporter i Positivparken.
Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK

grade crossed
Om du är intresserad av amerikanska sporter, kan du ta dig till Frölunda. Där kommer föreningar i Göteborg finnas på plats och hjälpa och assistera ungdomar som vill prova på bland annat amerikansk fotboll och beachvolleyboll.
6. Spontaninnebandy på Valhalla.
Bild: Jana Gander

grade crossed
Vid nybyggda Klubbhuset Outdoor Arena vid Valhalla IP kommer ungdomar kunna spela spontaninnebandy – utomhus. Båda vana spelare och amatörer är välkomna, och utrustning finns att låna på plats.
7. Racerunning på Angeredsvallen.
Bild: FREDRIK KARLSSON

grade crossed
Racerunning är en aktivitet för dig med svårigheter med motoriken, och om du inte kan springa på egen hand. Om du är intresserad bör du ta dig till Angeredsvallen. För att det ska fungera behöver du ha lite rörelse i benen.
8. Segling för alla vid Jubileumsparken.
Bild: MATHIAS BERGELD

grade crossed
Passalen erbjuder segling för alla, oavsett din funktionsförmåga. Under lägret kan du prova på att segla, känna på båtlivet och hjälpa till med att plocka skräp från havet. Dessvärre är denna aktivitet fullbokad för dig som behöver Passalens hjälp.
9. Låna redskap till eget idrottande.
Bild: DANIEL NESTOR

grade crossed
Om du är uttråkad och bara vill hitta på något med dina nära och kära, finns möjligheten att låna redskap till idrottande. Låt kreativiteten flöda!
10. För dig som inte kan lämna hemmet: Onlineaktiviteter med Passalen.
Bild: Jessica Gow / TT

grade crossed
Om du befinner dig i en riskgrupp, gör du bäst i att stanna hemma. Hemifrån kan du dock fortfarande hålla dig aktiv med Passalens onlineaktiviteter. Unga ledare kommer varje förmiddag och eftermiddag att hålla i roliga aktiviteter som alla kan delta i.

Hela listan över sommarens aktiviteter hittar du här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS