USA – ett av 54 deltagande länder – under invigningen av Partille cup.
USA – ett av 54 deltagande länder – under invigningen av Partille cup. Bild: DANIEL STILLER

Partille cup – en mötesplats för handbollskultur

Världens största handbollsturnering lockar 54 nationer och omkring 24 000 barn och ungdomar. Här har handbollen en självklar plats, men hur ser det ut i resten av världen?

ANNONS
|

Handbollen har som bekant länge haft en självskriven plats i idrotts-Sverige och är efter fotboll och hockey en av Sveriges mest populära sporter.

– Den är ungefär som den skandinaviska handbollskulturen, och det var ju där handbollen hade sin födelse och den har verkligen hållit i sig, så där är vi starka. Fotboll är etta, hockey är tvåa och handboll är trea vilket är ganska bra, det har varit ett mål länge, säger Stefan Albrechtson, klubbdirektör i Sävehof, rådgivare för Partille cup och dessutom ansvarig för utvecklingskommittén inom det internationella handbollsförbundet IHF.

Under veckan invaderas Göteborg av 1 407 lag från 54 nationer för att delta i världens största handbollsturnering. Deltagare från världens alla hörn kommer till Göteborg och med sig har de synen på handboll i deras hemländer. En syn som förstås varierande mycket beroende på vem du frågar.

ANNONS

Kei Ishizaki jobbar i motvind – i hennes hemland är handbollen i det närmaste okänd.
Kei Ishizaki jobbar i motvind – i hennes hemland är handbollen i det närmaste okänd. Bild: Ellen Ivarson

Kei Ishizaki är från Tsukuba på ön Honshu i Japan. Hon är coach för det enda japanska laget i årets Partille cup.

– När vi säger handboll frågar folk: “Vad är det för något? Softboll?”. Vi får visa med händerna hur man gör, säger hon.

Även i Kanada är sporten fortfarande väldigt liten.

– Handboll är inte alls populärt och det är inte så många som vet vad det är. Jag visste inte ens vad det var förrän jag började spela och det var i högstadiet, säger Rebeckah Carnahan, spelare i Alberta Team Handball från Edmonton i Kanada.

"Önskar att fler länder utmanar europeiska lag"

Som ansvarig i utvecklingskommittén inom IHF arbetar Albrechtson med just dessa frågor.

– Alla önskar ju att fler länder utanför Europa tar steget och utmanar europeiska lag och det är så roligt nu under Partille cup för vi kan se de nationerna som kommer komma om fem-tio år, till exempel Sydkorea och Brasilien. Vi jobbar också mycket med USA, Kina och Indien. Det är länderna vi vill ska komma igång med handbollen framöver, säger han.

Albrechtson menar att handbollen har haft svårt att få fäste i många länder.

– Vad handbollen har problem med egentligen är att den inte har något fotfäste i det Brittiska samväldet. Det är ingen brittisk sport från början och då har det tagit lång tid för sporten att nå skolorna.

ANNONS
Handbollen har haft svårt att få fäste i den engelsktalande världen: ”Handboll är inte alls populärt i Kanada och det är inte många som vet vad det är", säger Rebekah Carnahan, från delstaten Alberta.
Handbollen har haft svårt att få fäste i den engelsktalande världen: ”Handboll är inte alls populärt i Kanada och det är inte många som vet vad det är", säger Rebekah Carnahan, från delstaten Alberta. Bild: Ellen Ivarson

Från 25 till 1 500 lag på nio år

Men det är något som kan vara på väg att förändras. John Pearce är tränare för Storbritanniens U-17 landslag som deltar i European Open Championship under Partille cup.

– Handboll är en väldigt liten sport i Storbritannien men det har växt sedan OS i London 2012. Vi har inte så mycket ekonomiskt stöd för internationellt spel men det växer mer på ungdomsnivån. Vi har skolturneringar som hade 25 lag 2010 och nu 2019 är det cirka 1 500 lag så det har verkligen växt på ungdomsnivån, säger han.

I kartan nedan kan du se hur olika deltagare i Partille cup ser på handbollskulturen i deras länder.

ANNONS