Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Partille cup är redo att invigas

Partille cup är igång och en markör för turneringens startskott är invigningsfesten i Scandinavium. Sara Nord, 38, är spindeln i invigningsnätet. – Jag har tusen bollar i luften samtidigt, säger producenten.

Under måndagen började handbollsungdomarna strömma in i skolor och hotell runtom i Göteborg.

Landslagsturneringen European Open (som spelas parallellt med Partille cup) är redan igång, men det är på tisdagen som handbollsveckan drar igång på allvar. Över 22 000 pojkar och flickor tävlar i åldersklasserna 10–16 samt 18 och 21.

I kväll kommer många av dem att befinna sig i Scandinavium.

”Då bryter vi där och går tillbaka!”

Det är dagen innan invigningen och producenten Sara Nord dirigerar sångare och dansare och tekniker under ”stopprepet”. Det här är första gången som de olika aktörerna möts på samma scen, efter att ha repeterat var för sig. Om något inte klaffar i ett nummer tar de om det tills allting sitter.

Många trådar

Sara Nord står upp bakom kontrolldesken och stampar i takt med musiken. Då och då viftar hon med händerna. En grupp dansare gick inte in på scenen i tid. Sångaren behöver ta några kliv fram. Små justeringar.
– Allt funkar! De senaste dagarna har varit så lugna att man väntar på att någonting ska gå snett. Men so far so good, ta i trä, säger hon och knackar i bordet.

Det är många trådar att ha koll på uppenbarligen, hur håller du ihop det?
– Jag älskar listor. Så länge jag får det nedskrivet och inte behöver ha allt i hjärnan så kan jag separera det.

Hon fortsätter:
– Jag känner mig som en bläckfisk, men jag älskar att jobba som en bläckfisk. Med tusen bollar i luften samtidigt. Det som är intressant är att få sin egen vision delad till andra.

Omfattande förberedelser

Omkring 100 personer jobbar med showen, som Sara Nord har förberett i ett års tid. I fjol gjorde hon sin tredje invigning som regissör, men nu är hon både producent och regissör.

Bortsett från teknikerna har hon varit ansvarig för att sätta ihop hela teamet av medarbetare, som bland annat inkluderar sångare, danskoreografer och flaggkoreografer.
– Så länge man har bra folk runt omkring sig som hjälper till och är grymma på sitt jobb är det bara roligt. Och det har jag.

För första gången kommer invigningen att genomföras två gånger: först 17.30 för turneringens yngre deltagare (upp till 14 år) och sedan 20.00 för de äldre. Respektive tillställning har plats för ungefär 7 200 personer och den sena är redan fullsatt.
– Förra året var det många som inte fick komma för att det var så trångt. Det var flera tusen som inte fick plats. Vårt mål i år är att alla som vill komma ska kunna komma.

"Vår present till dem"

En miljon kronor av Partille cups budget går till invigningsfesten.
– Vi tycker att det ger ett mervärde till de som kommer hit från hela världen. Det är vår present till dem, säger Sara Nord.

Förutom en oro över eventuella tekniska problem och att någon ska skada sig, kan hon inte heller vara helt säker på att spelarna gör som de ska under inmarschen.
– Inmarschlagen är fantastiska men också väldigt oberäkneliga. Man vet inte om de kommer göra det de ska göra eller om de kommer flippa ur och då får vi anpassa showen efter dem. Men de är ändå huvudpersonerna. Det är för dem vi gör showen.