Anna Swenn-Larsson och Frida Hansdotter fystränar i OS-byn. Hansdotter är given i laget till parallelltävlingen och Swenn-Larsson konkurrerar om den andra damplatsen.
Anna Swenn-Larsson och Frida Hansdotter fystränar i OS-byn. Hansdotter är given i laget till parallelltävlingen och Swenn-Larsson konkurrerar om den andra damplatsen.

"Parra" – OS-grenen med blågul "medaljgaranti"

Fyra grenar gör OS-debut i Pyeongchang. I parallellslalom är Sverige ett givet medaljhopp. Kanske till och med en guldkandidat.

ANNONS
|

Sporterna har vi sett förr på OS – men grenarna är nya.

+ Curling utökas med mixeddubbel, där en man och en kvinna tävlar ihop.

+ I snowboard tillkommer big air, där åkarna hoppar utför en hög ramp och ska utföra trick som domare ska bedöma och ge poäng för.

+ Masstart i skridsko inbjuder till lagtaktik och risk för konfrontationer likt det vi brukar se i shorttrack men nu på en större oval.

Den enda nya grenen med svenskt deltagande är parallellslalomens lagtävling, där två damer och två herrar tävlar i lag och totalt deltar 16 nationer.

ANNONS

Förhoppningarna om en svensk medalj är stora.

- Min största medaljchans. Och publiken gillar det och det är en bra tv-sport, säger Mattias Hargin.

Medalj på sex raka VM

"Parra", som åkarna själva gillar att kalla det, infördes på VM-programmet 2005. Bortsett från premiäråret har Sverige tagit medalj i samtliga mästerskap.

Varför är det då en svensk paradgren?

- Vi har haft mycket parallelltävlingar i Sverige när man var yngre och det tror jag inte att man har haft på samma sätt nere i Europa, säger Hargin.

Den som tror att parallellslalom är likt slalom får tänka om. Banan är knappt hälften så lång och eftersom den inte är lika utslagsgivande brukar det finns hopp om att utmana åkarnas rytm. Åken pågår inte mer än 20 sekunder och i stället för slalomportar används storslalomportar, där två pinnar håller uppe en flagga.

ANNONS

Något Sverige har dragit nytta av.

Boxar portarna

Svenska åkarna har gått i bräschen med en nytänkande stil, där flaggan boxas omkull med knutna nävar för att få en snävare linje mot mål. Bland de bästa i världen är André Myhrer, som kom etta och tvåa i säsongens två individuella världscuptävlingar i Oslo respektive Stockholm.

Svenskens storlek är en fördel.

- Det handlar om att flytta käppen så högt upp på den som möjligt, och eftersom jag är så pass lång når jag högt upp medan kortare kanske når lite lägre. De får då mer käpp som går mot dem och får mer broms, säger 189 centimeter långe Myhrer.

Men Sverige har inget patent på stilen. I Stockholm vann den två meter långe schweizaren Ramon Zenhäusern finalen några hundradelar före Myhrer.

- Det är kul att fler börjar ta efter boxningsstilen med "dubbel punches", säger den 35-årige svensken.

ANNONS

Starten är också viktig.

- Skitviktig, säger Hargin.

- Det är ett så jävla psykologiskt spel. I fall man hamnar efter inser man direkt att man måste ta igen och då är det du som gör misstagen.

I Oslo tjuvstartade Hargin och fastnade i grinden.

- Därför ska man lugna ner sig lite och inte tänka att man ska ta det i starten. Det är ändå åket som avgör.

Myhrer, Hargin, och Frida Hansdotter är givna i laget medan sista platsen på damsidan är öppen.

- Vi är starka och vi är många, säger Hansdotter som ser Sverige som guldkandidat.

ANNONS

- Absolut.

TT

ANNONS