Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Paret som kommer igen

FRIDROTT: Äkta paret Henriksson Akraka dyker upp i Göteborg under EM. Hon på innerplan, han på läktaren med företagskunder.
Maria Henriksson Akraka väljer dagens GI-lunch, Tord Henriksson tar kaffe och en bulle. Inget konstigt i det men som enskild iakttagelse är det kanske lite talande. Maria tränar fortfarande, springer tre dagar i veckan, maken Tord har ett mer avslappnat förhållande till den saken.
- Jag lirar hockey bockey på vintern. Annars har jag svårt att motivera mig. Jag tycker det är tråkigt som fan. Förut var träning det bästa som fanns. Nu går det dåligt, skrattar han.
Vi sitter på verandan vid Kevinge golfbana i Danderyd. Inte för golfens skull (det är ingen idrott, säger Maria) utan för att den råkar ligga i närheten av Mörby centrum där Tord Henriksson arbetar.
Under VM i Göteborg 1995 var de ett årsfärskt par (men Maria minns att de träffades första gången 1988, i Karlstad). Hon blev utslagen i semifinalen på 1 500 meter (4.13,16), Tord Henriksson slutade nia i trestegstävlingen (16.92) som blev VM:s höjdpunkt med Jonathan Edwards världsrekord (18.29) som fortfarande står sig.
I dag är de gifta, har två flickor och bor i Täby. Tord jobbar på ett företag som sysslar med försäkringar till idrottsmän, Maria har de senaste fem åren synts i spelbutikernas tv-sända travprogram (hon jobbade i travstall innan det blev friidrott på allvar). Båda minns VM med blandade känslor.
- Det var helt enormt med publiken, stämningen. Men det överskuggas lite av att jag inte var i bra form. Jag hade kämpat hela året för att hitta den och med tanek på det är jag ganska nöjd med att jag gick till semifinal. Jag kom därifrån med hedern i behåll. Knappt, säger Maria Akraka.
- Arrangemanget var helt fantastiskt. Självklart, säger Tord. Det var i Göteborg jag helst ville lyckas men sommaren innan hade jag problem med ett knä, opererade mig på hösten och fick en lång rehabilitering. Jag hade kanske hoppats på en femte-, sjätteplats. Nu blev det ett litet antiklimax men det var väldigt roligt.
Tord Henriksson slutade tävla för tio år sedan, Maria höll på till år 2000. Det har gått några år men en del kompisar från friidrotten har de naturligtvis kvar.
- Vi är ett tjejgäng som gör saker varje år. Det är Erica Johansson, Frida Svensson, Malin Ewerlöf och några till. Kajsa är med på ett hörn också. Vi åker iväg någonstans en gång om året. Senast var vi och hälsade på Frida i Schweiz. Hennes man Jonas är ju tennistränare där.
- Några har jag bra kontakt med. Thomas Nyberg, Claes Rahm ... Men jag har ingen kontakt med friidrotten som sådan. Jag tränade Erica Johansson innan hon blev mamma under några år. Men sedan har det inte varit någonting. Fast jag brukar gå och titta på DN-galan, säger Tord.
Där kan han också följa Maria när hon jobbar som intervjuare på innerplan. Något hon även kommer att göra i Göteborg.
- Ja, för storbilds-tv:n på Ullevi. Jag ska intervjua segrare och arrangörerna vill gärna ha "Hur kändes det?" och "Visst är publiken fantastisk?".
Tord - som tidigare jobbade med sitt stora intresse, undervattensprylar - kommer att finnas i Göteborg med kunder. Och det kanske inte är så konstigt att hans arbetsgivare sponsrar Carolina Klüft. På Växjökontoret finns pappa Johnny Klüft som ekonom.
- EM blir jättekul. Självklart. För mig blir det kundevenemang från nio på morgonen till midnatt. Men jag kommer säkert att springa på några gamla vänner.
Jo, många från VM-truppen
-95 kommer att vara i Göteborg - men någon gruppinbjudan har inte gått ut. Den lättköpta marknadsföringspoängen har inte förbundet hakat på.
- Nej, säger Henriksson. Det är inget jag reflekterar över, men det är väldigt konstigt att ingen frågar. Men det tänket finns nog inte inom förbundet.
Varken han eller Maria Akraka tycker att de blev så bra som de kunde ha blivit.
- Och det är frustrerande. Det är nästan så att jag börjar gråta när jag tänker på det, säger Akraka.
- Det var okej, men jag hade velat göra lite bättre resultat. För min egen skull. Men det var mycket som var roligt, säger Tord.
Nu går det inte att göra så mycket åt saken längre. Det är vanligt familjeliv som gäller, om några minuter ska de hämta barnen och ingen av dem saknar uppmärksamheten. Fast Maria hade gärna haft kvar den där sköna känslan av att ha full koll på kroppen.
- Svårast är det för dem som identifierar sig som idrottsmän. De kan få problem efter karriären, säger Tord Henriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.