Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Parasportaren: "Jag var död sju gånger"

En bilolycka i tonåren höll på att kosta honom livet. Hans hjärta stannade inte mindre än sju gånger. Men Henrik Boman klarade sig och nu brinner han för parasport och Göteborg Open.
– Det här betyder allt. Bara känslan av att veta att man gjort det och hur kul det är, säger Boman kort efter målgången i sitt racerunning-lopp.

Han var som han beskriver det själv "lite för tung och stark på högerfoten" den där kvällen för drygt 15 år sedan. Henrik Boman var ute och körde i sin bil och kom in i en kurva i för hög fart. Han försökte bromsa och parera, men det var för sent.

Bilen kastades in i en bergsvägg, olyckan var ett faktum och det kunde slutat på sämsta tänkbara sätt.

– Jag var död sju gånger. Hur död var jag? Mitt hjärta stannade och de återupplivade mig sex gånger. Det roliga är att när de hade gjort det sex gånger så tänkte de (läkarna) att nu är det ingen idé. Men så gjorde de det en sjunde gång och det lever jag på i dag, säger Henrik Boman och fortsätter:

– Det finns en bunt människor som blivit återupplivade, men de sa till mig att det bara är tre som blivit återupplivade mer än sex gånger och fortfarande lever. Jag blev den fjärde och därför är fyra mitt lyckotal, säger Boman.

Hittade racerunning

Efter skadan har han levt länge på rehabiliteringsboende och berättar att han spenderat mycket tid på gymmet för att stärka upp kroppen, men i närheten av återställd blir han aldrig. För några år sedan hittade han dock sin nya passion i livet: parasport i allmänhet och racerunning i synnerhet.

Henrik Boman efter målgången av loppet där han slutade på en tredjeplats. Bild: Olof Ohlsson
Henrik Boman efter målgången av loppet där han slutade på en tredjeplats. Bild: Olof Ohlsson

Racerunning är en sport där utövarna ska ta sig 60 meter så snabbt som möjligt med hjälp av ett cykelliknande hjälpmedel som deltagarna får stöd av. Sedan handlar det om att pinna på med benen så fort man kan.

Göteborg Open är tävlingen som blivit årets stora höjdpunkt för Henrik Boman och många andra.

Parasporttävlingen arrangerades i Prioritet Serneke Arena i helgen och Boman fanns på startlinjen. Första heatet slutade med en tredjeplats med en tid på strax över 23 sekunder. Inte en helt optimal insats enligt honom själv.

– Jag har slutat gymma och det är det som gör att det går långsammare. Jag brukar kunna springa på 22 sekunder och 18 sekunder är mitt rekord, men jag sprang på 28 i går så det var bättre än det i alla fall, säger Boman som tävlar för arrangörsklubben Göteborg V3 HIF.

Hur mycket betyder Göteborg Open och parasporten för dig?

– Det här betyder allt. Bara känslan av att veta att man gjort det och hur kul det är, säger Boman.

Det är en hemsk historia du har.

– Nej. Vet du varför? För hade jag inte smällt så hade jag inte fått vara med om det här, säger Henrik Boman.

Umgänget en stor faktor

Göteborg Open drog inte bara till sig deltagare från hemmaklubben. Sara Båthman tävlar även hon i racerunning och har Kumla som hemkommun. Hon berättar att nervositeten var påtaglig i samband med loppet, men en stor anledning till att hon kommer till tävlingen är umgänget.

– Man får mycket kompisar och en del nya också. Det är kul. Sedan vill jag göra mitt bästa, säger Båthman.

Sara Båthman från Kumla tävlade i Göteborg Open för andra gången. Bild: Olof Ohlsson
Sara Båthman från Kumla tävlade i Göteborg Open för andra gången. Bild: Olof Ohlsson

Efter loppen var avklarade hölls en prisutdelning i arenan med blommor och fanfarer. Därefter bar det hemåt för utövarna. För Henrik Bomans del innebar det hem till sin snart två år gamla son. Något som läkarna tidigare sagt till honom var helt osannolikt.

– Men icke sa nicke. Finare present kan man inte få. Han och min flickvän är mitt allt. Han heter Seth. Jag spelade mycket tennis när jag var liten och namnet kommer därifrån. Där är det ju just set man vill vinna, säger Henrik Boman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.