Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Zlatan Ibrahimovic drabbades under året av corona. Han är sedan länge frisk och blir en del av det svenska EM-laget, förutspår GP:s fotbollskrönikör.  Bild: Bildbyrån, GP
Zlatan Ibrahimovic drabbades under året av corona. Han är sedan länge frisk och blir en del av det svenska EM-laget, förutspår GP:s fotbollskrönikör. Bild: Bildbyrån, GP

Mattias Balkander: Pandemin innebär ny tideräkning för fotbollen

Välkommen till år noll. Från och med nu är allt annorlunda. Vad som tidigare har hänt är inte känt. Vi tar det från början. Ett andetag i taget, en match i sänder. Men nej, vi kommer inte att ge upp.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det började som en skakning på nedre däck. Elva månader senare tar skeppet fortfarande in mer vatten än vi hinner pumpa ut. Världen är förändrad, mänskligheten i försvarsställning och tiden ur led.

Sporten går hand i hand. Tidigare normaliteter har blivit hägringar där självklara mönster har förvandlats till ouppnåeliga drömmar. Vem kunde ana att en bottenmatch i superettan på Gamla Ullevi hösten 2020 skulle betraktas som en våt supporterdröm tillgänglig endast för en exklusiv skara av reportrar och funktionärer?

LÄS MER: Elitidrottare påverkas särskilt av pandemin

Ur kaos springer utveckling, uppfinning och nyordning.

Där är vi nu.

Inget kan tas för givet.

Klubbledare budgeterar med fler scenarier, sportchefer behöver ta höjd för covid-smitta vid truppbyggande och tränare riskerar att ha hela lag i karantän. För smittade spelare har fysiken påverkats i flera fall.

Riskerar tidernas självmål

Supportrarna ska vi inte tala om. Efter ett år utanför väntar ytterligare ett vid sidan av. Åtminstone inledningsvis. På-plats-abstinens har på sina håll ersatts av soffkärlek. Det är farhågan. Vilka återvänder? Vilka får återvända? Kommer det att krävas vaccinintyg ihop med matchbiljett för att släppas in?

Och hur tänker sponsorer som inte fått den exponering avtalen beskriver? Ekonomierna krymper. För klubbar finns dock nya saker att konkurrera med. Permittera smartast, sänka lönerna bäst, söka stödpengar klokast och förstärka trupp utan att få åthutning från regering och RF.

Det avskalade leder till nya sanningar.

Nummer ett: Hälsan. Nummer två: Lagets välgång.

LÄS MER: Häcken inifrån året med corona

De som gamblar med nummer ett löper sedan pandemins utbrott stor risk att misslyckas med nummer två.

Det samma gäller mästerskap.

Exempelvis önskar Uefa att fylla läktare till sommarens EM-slutspel, men riskerar samtidigt tidernas självmål om publik tillåts och smittspridning sker.

Vill vara optimist

Nya avvägningar behöver göras. Balansgången är svår.

Det nya normala är att hålla sig frisk. Inte att resa runt i Europa och titta på fotboll.

Det är sorgligt, men är inte desto mindre sant.

Biter vaccinet finns ljusning. Hur fotbollen reser sig ur askan är starkt förknippat med det.

Jag vill ändå vara optimist och förutspå en kraftfull start på den nya tideräkningen, den efter coronapandemin.

Hur känns följande tanke ”år noll”?

LÄS MER: Han är årets mest omskrivna idrottsprofil

EM-slutspelet blir av och Sverige lyckas balansera ett Zlatan-kryddat anfallsspel med välkomponerad defensiv. Vem ur kvartetten Forsberg, Claesson, Isak och Kulusevski som producerar bäst hänger på Janne Andersson.

Allsvenskan släpper på publik efter sommaruppehållet. Intresset är stort. Läktare fylls. Intensiteten i spelet ökar. Inga bakslag noteras.

GFC-spelarna gör succé

Inför sista omgången står BK Häcken och Malmö FF på samma poäng. Även Hammarby har chans på guldet. Ett långt inkast avgör.

Strax där bakom gör IFK Göteborg sitt bästa resultat på flera år och har i hemmamatchen mot Örebro en startelva där nyförvärven Oscar Wendt, Marcus Berg, Ragnar Sigurdsson och Gustav Svensson gör Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr och Sebastian Eriksson sällskap i ett lag som också består av Giannis Anestis och tre tonåringar.

Göteborg FC lottas i samma Champions League-grupp som Wolfsburg, Chelsea och Lilleström. Hanna Wijk gör det avgörande målet i London som tar laget vidare till slutspel.

Vad som ytterligare sker får vi se.

LÄS MER: IFK Göteborgs positiva besked om ekonomin – kommer kunna gasa