Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Panama till VM – efter "spökmål"

USA:s herrar missar fotbolls-VM för första gången sedan 1986, efter en oväntad 1–2-förlust mot Trinidad och Tobago. Till VM går däremot Panama, som slog Costa Rica med 2–1. Snacket efteråt gällde dock ett mål som inte var ett mål.

Panama, som aldrig hade nått fotbolls-VM tidigare, tog tillsammans med Mexico och Costa Rica direktplatserna till nästa års VM i Ryssland, medan Honduras får spela ett avgörande playoff mot Australien.

Men sättet som Panama tog sig dit på var kontroversiellt. 2–1-segern hemma mot Costa Rica innebar att man snuvade Honduras på direktplatsen, och USA på en kvalplats, men ett av lagets mål borde aldrig ha godkänts.

Bollen var helt enkelt aldrig inne.

Torres avgjorde

Efter ett costaricanskt ledningsmål i den första halvleken fick Panama hörna i början av den andra. Bollen hamnade hos Blas Perez vid den bortre stolpen och han försökte trycka in den i mål. Men Costa Ricas Ronald Matarrita stod i vägen och petade bollen över sidlinjen.

Domaren dömde mål ändå. Och bjöd Panama en väg in i VM-jakten.

Det läget missade man inte, och i den 88:e minuten drog Roman Torres igång ett historiskt kalas på läktarna när han dundrade in en halvvolley i nättaket och skickade Panama till VM.

Inför kvällen var det annars inte mycket som talade för att USA skulle missa VM. Det enda som krävdes var en seger borta mot tabelljumbon Trinidad och Tobago, som bara hade skrapat ihop tre poäng dittills under VM-kvalet.

Värsta dagen

Men två mål i den första halvleken – det första ett snöpligt självmål där USA:s försvarare Omar Gonzalez snedsparkade bollen i en båge över den egna målvakten Tim Howard – sänkte amerikanerna. Christian Pulisics reducering i den andra halvleken kunde inte förhindra förlust.

– Det är ett av de mest oturliga målen någonsin, ett som kommer att förfölja mig resten av livet. Jag trodde aldrig att jag skulle uppleva det här, det är den värsta dagen i min karriär, säger Omar Gonzalez.

Panamas 2–1-seger mot Costa Rica i kombination med Honduras 3–2-seger mot Mexiko gör att USA missar VM för första gången sedan 1986.

– Det är en besvikelse för oss. Vi borde inte missa det här VM:et och jag tar på mig ansvaret för det, säger USA:s förbundskapten Bruce Arena.