Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Andreas Palicka vaktar Sveriges mål mot Danmark.

Palicka tystar gärna de danska VM-fansen

Andreas Palicka blir en nyckelspelare i måstematchen mot Danmark. Och han har inga problem med att ha 15 000 danska hemmafans emot sig.

Efter förlusten mot Norge har Sverige skaffat sig ett rätt knivigt läge i handbolls-VM. Det krävs allra minst poäng, och sannolikt seger med tre mål eller mer, mot Danmark i Herning för att gå vidare till semifinal.

- Det är väl ett helt okej läge fortfarande. Även om vi mest är irriterade över vår prestation mot Norge, jag tycker att vi spelade rätt dåligt, säger Andreas Palicka.

- Jag tycker inte att vi har fått ut max. Jag ser vad vi gör på träningar och vad som döljer sig i varje individ. Träffar vi max så kan vi slå alla lag. Att ta oss vidare till semifinal med de här förutsättningarna? Absolut, det är mer än möjligt.

"Tystat arenor förr"

När Blågult tränade i matcharenan "Boxen" på tisdagseftermiddagen hade spelarna försökt slicka såren efter förlusten och blicka fram mot Danmarksmatchen. Det är Palickas tur att vakta målet och han gillar läget att kunna tysta tusentals rödklädda och skrålande danskar.

- Det finns ingen nackdel för mig att ha 15 000 emot sig, även om det är väldigt kul att ha 15 000 med sig också. Men vi har tystat fullsatta arenor förr, så varför inte försöka göra det igen, säger 32-åringen.

I EM förra året vann Sverige mot värdnationen Kroatien i Split i gruppspelet. I semifinalen kom en ny blågul skräll när just Danmark besegrades efter ett förlängningsdrama i Zagreb.

"Hansen är fantastisk"

Andreas Palicka stod i mål i båda matcherna då och blir gärna ett nytt spöke för danskarna och för storskytten Mikkel Hansen den här gången.

- Ett år sedan är ett år sedan. Men som målvakt är det väl alltid ett mål att komma in lite i skallen på motståndarna i varje match, säger han.

- Hansen är fantastisk och gjorde 14 mål mot Norge. Det är givetvis målet att han inte ska göra det mot oss, men gör han 14 mål och vi vinner matchen kan jag inte bry mig mindre.

Pressen i en sådan här avgörande match känner Palicka, som var lysande i det första gruppspelet i Köpenhamn, i första hand från sig själv. Men med tanke på den pratglade lundapågens utläggning om känslorna efter matcherna är det bara att – för hans egen skull – hoppas att det går bra.

- Om den glädje man känner hade motsvarat 10 procent av den bitterhet man har inom sig när man inte har gjort sitt jobb... då hade man nog varit en mycket lyckligare människa.

Runt klockan 22 på onsdagskvällen står det klart om Palickas kväll blir glad eller bitter – och om Sveriges VM-resa tar slut i Herning eller fortsätter till semifinalerna i Hamburg.