Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Padelsporten växer explosionsartat och fler banor är på gång i Göteborg. Bild: CARL SANDIN
Padelsporten växer explosionsartat och fler banor är på gång i Göteborg. Bild: CARL SANDIN

Padel fortsätter växa – 17 nya banor på gång i Göteborg

Padelsporten har växt explosionsartat i Sverige de senaste åren. Göteborg är inget undantag och bland annat planeras 17 nya banor i Sisjön senare i år.
– Det har varit en extrem utveckling, säger Svenska Padelförbundets ordförande Per Carlsson.

Mycket har hänt sedan padelsporten nådde den lilla skånska orten Grevie i slutet på 90-talet och sedan långsamt började etablera sig i resten av Sverige. Padeln har växt explosionsartat under de senaste åren.

– Det har varit en extrem utveckling. Det är framförallt sedan 2017 som vi ser att kurvan pekar som brantast uppåt, säger Per Carlsson som är ordförande i Svenska Padelförbundet.

Det kan finnas flera olika förklaringar till det stora intresset för den relativt nya raketsporten. Enkelheten och det sociala är faktorer som spelar in.

– Alla kan utöva padel oavsett ålder och du lär dig snabbt. Dessutom är det en social aktivitet då man ofta bokar i sällskap, säger Per Carlsson.

Det finns även ett hälsoperspektiv.

– Det är ju många som kommer och spelar padel för sitt friskvårdsbidrag också och det är ju bra.

Nya banor i Sisjön

Idag finns det 220 anläggningar med totalt 717 banor runtom i Sverige. Och fler banor är på gång. När det gäller Göteborg kommer företaget PDL Center att utöka verksamheten med ytterligare 17 banor under 2020.

– De nya banorna kommer invigas antingen till våren eller till hösten. Detta eftersom det är lågsäsong på somrarna, säger Henrik Söderberg som är vd för PDL Center.

Just ökade möjligheter att spela tror Håkan Söderberg kan vara en av förklaringarna till padelns tillväxt.

– Ju fler banor som byggs desto fler kan spela. När man väl börjat spela går det snabbt att bli bra och man fortsätter, säger han.

Dels byggs det banor i större anläggningar men det är även en stigande trend med enkla banor vid exempelvis campingplatser.

– Vi har ungefär 70 sådana banor i dag och det är fler på gång. Det ökar tillgängligheten ytterligare och folk kan spela på semestern, säger Per Carlsson.

Tittar man på antalet bokade banor de senaste åren talar statistiken ett tydligt språk. 2016 bokades knappt 5 000 banor landet över och 2019 var den siffran uppe i nästan 550 000.

Vill in i Riksidrottsförbundet

Trots att sporten växer så det knakar är inte padelsporten medlem i Riksidrottsförbundet. Förra året fick Padelförbundet avslag när man ansökte. Nu förbereder man en ny ansökan till 2021. Man tittar också på att eventuellt slå sig samman med andra raketsportförbund, i stil med det som Svenska Skidförbundet gjort.

– Vi har inte låst fast oss vid några alternativ men vi ska genomföra en förstudie och se över olika möjligheter, säger Per Carlsson.

Om padeln tar sig in i Riksidrottsförbundet skulle det inte bara innebära att man får ökade subventioner och därmed gynnas ekonomiskt. Det skulle också innebära ett större erkännande av sporten generellt i Sverige.

– Vi menar att padel är en tillräckligt unik idrottsform för att få komma med. Det känns konstigt att vi inte är med trots att vi har så många utövare.

Men än så länge drivs landets padelintresse på främst av dem som distribuerar hallar och banor. Där har aktörer som PDL Center en stor roll i den fortsatta utvecklingen. Henrik Söderberg berättar lite om planerna.

– Vi ökar antalet hallar med ungefär tio stycken per år just nu. Sedan har vi en massa olika turneringslösningar och så vidare. Man ska kunna vara själv och inte vara beroende av andra, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.