På väg mot en perfekt säsong

I vintras vann Sara Helin och Sara Hjorting VM-guld. Sedan dess har de hunnit vinna serien och gå rent i kvartsfinal och semifinal. I dag kan de kröna en fantastisk säsong med ett nytt guld när Pixbo spelar SM-final mot Mora.

ANNONS
|

– Det vore fantastiskt att vinna båda under samma säsong, säger Sara Helin.

Det har varit en enda lång väntan i Mölnlycke sedan Pixbo slog ut Endre i semifinalen. Nu står äntligen första SM-finalen sedan 2005 för dörren.

– Det har varit längsta veckan någonsin, säger målvakten Sara Hjorting.

Hon får medhåll av forwarden Sara Helin.

– Dagarna har gått sjukt segt för att man längtar så mycket till helgen.

För de båda sarorna blir lördagen en chans att avsluta en fantastisk säsong på bästa sätt. Utöver att vinna grundserien och sedan gå igenom både kvartsfinal och semifinal utan att förlora en match var de båda med när Sverige i vintras slog Finland i VM-finalen.

ANNONS

– Det vore fantastiskt att vinna båda under samma säsong. Ett SM-guld har man längtat efter hur länge som helst, säger Sara Helin.

Hur är skillnaden att ladda upp inför en SM-final jämfört med en VM-final?

– Skillnaden där är att då är du iväg under så lång tid. Där gör man allting tillsammans hela tiden och där lever man mer som ett proffs, som vi inte gör annars i vår vardag. Här måste man jobba eller plugga, säger Sara Hjorting.

– Där blir man servad med allt. Man får ett schema så ser de till att man får i sig bra mat. Här blir det ditt eget ansvar men så är det ju under hela säsongen, säger Helin.

Är det en annan känsla inför det här eller är det final som final?

– Final som final tycker jag. Det är olika grejer för när du är i väg med landslaget så är det en ny grupp som du ska få ihop under väldigt kort tid och det blir väldigt intensivt.

Här är det någonting som du bygger upp under en längre tid, som du jobbat för under mer eller mindre ett år, säger Hjorting.

– Det kommer bli stort när man väl står där men känslan inför är final som final. Det är en stor final som väntar och det ska bara bli jättekul, säger Helin.

ANNONS

Just det att man jobbar ihop så länge inför en SM-final. Gör det att det blir mer värt när man väl står där?

– Det är olika sätt tror jag. Det här betyder väldigt mycket för alla eftersom vi har slitit så hårt som vi har gjort och haft många motgångar genom åren, säger Hjorting och fortsätter:

– Den här förlösande känslan när vi vann sista semin var att: ”Äntligen, nu har vi tagit oss förbi den här semifinalen som vi aldrig riktigt har lyckats med”.

– Så det är på olika sätt. Men lika roligt som det var att vinna ett VM-guld, lika roligt ska det bli att få stå här i en SM-final.

Sara Helin fyller i:

– Absolut. Det är en lång väg att ta sig till en SM-final om man jämför med en VM-final. Det är bäst av fem i kvartsfinal och semifinal så det är lite svårare på det sättet. Därför är det lite extra skönt också.

När spelade ni senast en final i Sverige?

– Det vete fasen alltså. Jag vet inte om jag gjort det, ingen stor final, säger Helin och skrattar.

– Nej, inte någon betydande i alla fall, tillägger Hjorting.

Nej, någon större finalvana finns inte i Pixbo som spelade sin senaste final 2005.

ANNONS

Det gör det däremot hos motståndarna Mora. Laget är regerande svenska mästare och har spelat i tre av de fyra senaste SM-finalerna.

– Det snackas hit och dit om att Mora har erfarenhet av stora finaler men i slutändan tror jag inte att det spelar så stor roll även om folk säkert tycker det, säger Sara Hjorting.

– Det känns som att det inte spelar så stor roll vad folk ser oss som. Vi har vunnit semi, kvart och serien men de kallar oss ändå för underdogs, säger Sara Helin.

– Det passar oss ganska bra tror jag. Folk kan tro att vi kommer bli för nervösa bara för att vi inte spelat så här stora matcher i Sverige förut. Men jag har en bra känsla att det här laget är så pass starkt att jag tror att vi kommer gå in och göra en jäkligt bra match, säger Hjorting.

Vad kommer krävas av er för att ni ska åka hem med guldmedaljerna?

– Att vi behåller det spelet som vi har haft under hela säsongen, det starka försvarsspelet där alla sliter för varandra. Och att vi trummar på med spelvändningar där alla tar skotten när lägen ges, säger Hjorting.

ANNONS

– Är vi fokuserade i försvarsspelet och vågar gå när vi får chansen så ser vi inget som kan stoppa oss, säger Helin.

ANNONS